Tips voor bloggers

geplaatst in: Digitale hobby's | 7

Een paar maanden terug schreef ik een artikel, waarin ik vertel hoe je een eigen blog kunt opstarten. Vandaag wil ik wat verder ingaan op het bloggen: ik ga enkele praktische tips geven, die er voor kunnen zorgen dat jouw blog net even wat mooier, net even wat leuker, en net even wat origineler wordt. Lees snel verder..

 

Tip 1: bepaal je doel.

Je hebt zojuist een blog aangemaakt, omdat je van plan bent om te gaan bloggen. Leuk! Maar bepaal nu eerst voor jezelf, wat het doel van je blog wordt. Ga je een online (persoonlijk) dagboek bijhouden, maak je een fotoblog met kiekjes van je kids of wil je gaan beautybloggen? Het is goed om van tevoren vast te stellen waarover je wilt gaan bloggen. Te vaak gebeurt het nog dat mensen een blog aanmaken, en na 3 blogartikelen tot de conclusie komen dat een ander onderwerp eigenlijk toch leuker is. Gevolg: er wordt een heel nieuw blog aangemaakt, en het vorige blog blijft doelloos op het internet rondzwerven. Je hebt hierdoor soms wel 10 verschillende blogs van één persoon, allemaal niet meer in gebruik. Zonde. Sowieso kun je een hoop volgers kwijtraken, als je regelmatig een nieuw blog opstart.

Tip 2: zorg voor een goede layout (het uiterlijk van je blog).

Met een mooie, opvallende layout, kun je veel bezoekers aantrekken. Heb jij een layout die je op 23 andere blogs ook al tegenkomt? Dan heb je meer kans dat jouw blog niet goed in het geheugen van je bezoekers blijft hangen. Wees origineel, zoek een layout uit die je niet veel tegenkomt. Of nog beter: bewerk een bestaande layout naar jouw eigen smaak of maak er zelf eentje. Zorg er voor dat je layout niet al te rommelig is, en nog belangrijker: zorg er voor dat bezoekers alles goed kunnen lezen. Enkele dingen die ik je absoluut wil afraden:

 • Onleesbare lettertypes gebruiken. Sommige lettertypes zien er zo heerlijk girly, of zo ontzettend mooi en sjiek uit, maar ze lezen voor geen meter. Je kunt wat dat betreft beter een standaard lettertype gebruiken, zoals Arial, Verdana, georgia of Helvetica.
 • Groene letters op een rode achtergrond. Of blauwe letters op een groene achtergrond. Sommige kleurencombinaties kunnen echt niet. Mensen die kleurenblind zijn hebben er moeite mee, maar ook mensen zonder kleurenblindheid kunnen pijn aan hun ogen krijgen van dit soort kleurencombinaties. Zie voorbeeld..
 • Hele bergen knipperende plaatjes op je site plaatsen. Wat ziet dat er leuk uit zeg, al die vrolijke gifjes, de één glittert en beweegt nog sneller dan de ander. Het lijkt zo ontzettend gezellig, maar wekt bij veel bezoekers irritaties op. Oudere computers lopen soms zelfs helemaal vast op zulke disco-blogs, iets waar bezoekers ook niet erg happy van worden. Wees dus bescheiden met het aantal (gif)plaatjes op je blog.
 • Zorg er voor dat de achtergrond van je blog niet te druk is, als je tekst direct op een achtergrondje te lezen is. Want zeg nou zelf, blogartikelen lezen niet prettig als je de tekst op een kitscherige bloemetjesachtergrond plaatst. Mocht je dat toch graag doen, dan kun je er beter voor kiezen om je achtergrond minder fel te maken, of deels transparant te maken. Zie voorbeeld.

Tip 3: Zorg voor goede blogartikelen.

Het lijkt misschien heel simpel, dat bloggen: een paar regeltjes tekst, wat foto’s erbij knallen en klaar is kees. Helaas, zo werkt het dan weer niet. Het is juist de kunst om je lezers te boeien, om er voor te zorgen dat ze jouw artikelen leuk en interessant vinden. Anders komen je bezoekers niet meer terug. Daarom hier wat tips voor een goed blogartikel:

 • Let op je spelling en grammatica. Uiteraard, elke blogger maakt wel eens een keer een tiepvout, maar wanneer een blogartikel helemaal vol met spelfouten zit, of wanneer een blogartikel echt niet lekker wegleest, raak je bezoekers kwijt. Maak eventueel gebruik van een spellingscontrole functie.
 • Zorg voor nette foto’s. Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn, maar foto’s die vooral uit pixels bestaan of die onderbelicht zijn, maken je blogartikel niet erg aantrekkelijk.
 • Wees origineel. Kies een onderwerp dat je niet altijd tegenkomt. Wanneer ik op Bloglovin’ kijk en zie dat tegen het einde van de maand 12 keer dezelfde Glossybox review is gemaakt, haak ik meteen af. Vooral beautybloggers moeten hier heel goed op letten. Een leuke uitdaging, aangezien beautyblogs momenteel als paddestoelen uit de grond schieten. Hoe vaak ik al niet hetzelfde make-up product in allerlei reviews ben tegengekomen…
 • Let op de auteursrechten. Wanneer je een foto van het internet gebruikt, kan het zijn dat er auteursrechten op zitten. Je mag een foto dan alleen overnemen als je toestemming van de eigenaar hebt. Soms is een bron echter niet te achterhalen. Bijvoorbeeld van veel foto’s die je op Weheartit vindt. In dat geval link ik de foto naar de directe bron, dus naar de pagina op Weheartit zelf. In andere gevallen zet ik altijd een link naar de bron onderaan mijn blogartikel. Auteursrechten gelden ook op teksten. Een blogartikel overnemen van een andere blog, of tekst overnemen uit een boek, dat mag niet zonder toestemming en wordt ook niet gewaardeerd. Schrijf daarom je eigen teksten, en mocht je iets willen overnemen van een andere website, neem dan even contact op met de eigenaar.

Tip 4: zorg er voor dat je blog bekendheid krijgt.

Je hebt een blog, je hebt een mooie layout die helemaal jouw stijl is, en je hebt blogartikelen gemaakt. Het zou dan ook best leuk zijn, als je eens wat bezoekers kreeg. En nog leuker: dat je bezoekers ook reacties achterlaten op je blogartikelen. Maar ja, hoe doe je dat?

 • Eindig je blogartikel met een vraag. Bijvoorbeeld: ‘wat vind jij van de producten van The Body Shop?’ of ‘wat is jouw favoriete parfum?’. Daarmee nodig je je bezoekers al uit voor een gesprek in de comments en geef je aan dat je open staat voor reacties.
 • Social media. Maak gebruik van Facebook, zorg voor een Twitter account, en begin met het aanleggen van een online netwerk. Zorg er voor dat je mede social media gebruikers je zien, zorg er voor dat ze nieuwsgierig worden naar jouw blog. Plaats regelmatig linkjes naar jouw blogartikelen op Twitter en Facebook. En mocht je het budget er voor hebben, dan kun je eens een leuke (en originele!) winactie organiseren, waarbij je gebruik maakt van social media. Dat levert je geheid een hoop bezoekers op, wanneer je de juiste items verloot. Nagellak is bijvoorbeeld erg populair bij beautybloggers, bollen wol en haaknaalden zullen meer in de smaak vallen bij creatievelingen.
 • Reageer ook op andermans blog. Je kunt, wanneer je een reactie plaatst, niet alleen je naam maar ook een link naar je blog invullen. Een aantal bezoekers zal vanzelf een keer op de link klikken omdat ze nieuwsgierig zijn naar jouw blog. Maar, wees wel netjes: plaats niet alleen reacties als ‘leuk’ of ‘yay eerste!’ en ga andermans blog ook niet volspammen met berichten als ‘kom ook effe op mijn blog kijken!’ Oprecht interesse tonen in andermans blogartikelen wordt des te meer gewaardeerd.
 • Wissel links uit. Niet elke blog staat er voor open, maar er zijn zeker genoeg medebloggers, waar je links mee kunt ruilen: Jij plaatst een link naar hun blog op jouw blog, en vice versa. Passion 2 Create heeft die optie ook, ik noem dit linkpartners.
 • Verspreid reclame. Je kunt dit doen door je blog op forums te vermelden, of door er voor te zorgen dat jouw blog in een tijdschrift, of op een andere grote blog wordt vermeld. Een andere optie is visitekaartjes laten maken. Die kun je altijd en overal uitdelen, bij supermarkten aan het advertentiebord vastpinnen en ze zijn erg handig voor zakelijke contacten.

Tip 5: gratis spullen?

Voor sommige mensen is het dé reden om een blog te starten: gratis spullen. Met name bij de beautybloggers zie je dit regelmatig. Aan de grotere bloggers wordt dan gevraagd hoe ze aan ‘al die vette gratis goodies komen?’. Simpel: door er keihard voor te werken. Wanneer je net een blog begonnen bent, zul je je eerst moeten bewijzen. je zult er eerst voor moeten zorgen dat je veel bezoekers krijgt en dat je een goede naam opbouwt. Je zult de eerste periode dus echt zelf spulletjes moeten aanschaffen voor je reviews. En je zult eerst zelf de cadeautjes voor je winacties moeten betalen. Met wat geluk word je op een gegeven moment benaderd door een PR-bureau. Zij zorgen er voor dat een merk (laten we zeggen, Garnier, Lush of Catrice bijvoorbeeld) bekend raakt. Een PR-bureau werkt met perslijsten en geven soms ook perspakketten weg.

 • Een perslijst is een (digitale) lijst waarop mailadressen staan vermeld. Wanneer er een nieuw artikel op de markt komt, krijgen alle mailadressen op die lijst een mailtje met daarin een persbericht omtrent dat nieuwe item. Een blogger kan er dan voor kiezen om dit persbericht met de buitenwereld te delen. Passion 2 Create doet dit sinds een paar maanden ook, en gebruikt hiervoor de categorie Persberichten/vers van de pers.
 • Een perspakket is een pakket wat je soms krijgt toegestuurd. Voornamelijk ‘de grote bloggers’ krijgen nogal eens zo’n pakket toegestuurd. In zo’n pakket zitten nieuwe producten, die binnenkort in de schappen liggen. Een blogger kan er dan voor kiezen om zo’n nieuw product te gaan testen, en om er een review over te schrijven. De blogger is blij, want die heeft gratis spulletjes en nieuw blogmateriaal, en het PR-bureau is blij, want die krijgt er reclame voor terug.

Wil je op een perslijst komen bij een PR-bureau, dan zul je er voor moeten zorgen dat jouw blog opvalt: mooie layout, goede statistieken, keurige blogartikelen, het zijn allemaal punten waar naar gekeken wordt. Het aantal blogbezoekers wat je minimaal moet hebben, dat wisselt per PR-bureau. Sommigen nemen genoegen met 500 bezoekers per maand, anderen zullen jouw blog pas in hun perslijst opnemen als je minimaal 10.000 unieke bezoekers per maand hebt. Er zijn tenslotte duizenden blogs op het moment dus een PR-bureau heeft keuze genoeg en zal doorgaans voorkeur hebben voor een blog met veel bezoekers en een goede reputatie.
En dan de winacties. Sommige bloggers betalen alle cadeautjes voor hun winacties zelf, anderen krijgen alles gesponsord door (web)winkels of via PR-bureaus. Ook hiervoor geldt, dat als je hard werkt, je er voor zorgt dat je blog bekendheid krijgt, dat je dan vanzelf een keer wordt benaderd. Een winactie levert namelijk niet alleen jou reclame op: ook degene die de winactie sponsort krijgt er nieuwe bezoekers voor terug. Een win-win situatie dus! Mocht je benaderd worden voor een gesponsorde winactie, bespreek dan samen precies hoe en wat. Maak gebruik van social media, dat levert geheid meer deelnemers op voor beide partijen. En tot slot: laat de sponsor de winactie nog een keertje lezen, voordat je hem online zet. Zo weet je zeker dat beide partijen tevreden zullen zijn.

Tip 6: Geld verdienen met je blog.

Helemaal niet gek: lekker cashen met je blog. Maar hoe kun je nou van je blog je eigen bedrijf maken? En vanaf wanneer is het goed om van je blog je werk te gaan maken? Meer informatie over een eigen bedrijf opzetten kun je vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Laat je goed informeren, en wie weet heb jij straks wel een eigen bedrijf!

Tot dusver enkele persoonlijke tips. Hopelijk heb je er wat aan en als je nog vragen hebt, plaats dan gerust een reactie!

 

 

 

Foto bovenaan: Pixabay.

 

7 Responses

 1. Minifilosoof

  Zoals de anderen al zeiden, een heel handig artikel! Ik hoop dat ik binnenkort ook stilaan leer bezoekers op mijn blog krijg, maar het “probleem” is dat mijn blog niet over beauty gaat en daardoor is het moeilijker om bezoekers te krijgen. Het is niet zozeer dat het mij om het aantal bezoekers gaat, want ik hou van bloggen en schrijven, maar het is natuurlijk wel leuk als je weet dat er mensen zijn die dan ook daadwerkelijk lezen waar je zo lang je tijd hebt in gestoken en als er zo dan online gesprekken ontstaan.

 2. BeautyByTS

  Handige tips, ik zet vaak op een forum bij het onderwerp “update blog” wat mijn nieuwe artikel is en idd via twitter vermelden wanneer er een nieuw artikel online staat.

 3. Beauty Treasures

  Goede tips! Ik probeer het altijd in acht te nemen, maar soms is het niet makkelijk om even origineel te blijven, zeker op die dagen dat je eigenlijk gewoon te weinig tijd hebt om te bloggen :-).

 4. Debbie

  Wat een handige tips… Ik merk nu wel dat ik steeds meer bezoekers krijg, maar denk ook zeker dat je veel geduld moet hebben om vele bezoekers te krijgen. Maar heb zeker wel wat aan deze tips dus dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »