Snail mail

geplaatst in: Creatief & DIY | 6

Snail mail, een term die steeds vaker opduikt op het internet. Vooral in het wereldje van Postcrossers en Penvrienden (ja, ze bestaan nog!) wordt deze term veel gebruikt. Maar wat houdt Snail mail nu eigenlijk in, en waarom wordt Snail mail steeds populairder, uitgerekend in dit digitale tijdperk?

Snail Mail, het wordt zegt het eigenlijk al: Slakkenpost. Trage post. Brievenbus post dus  :yup   Anno nu gebruiken de meeste mensen bij voorkeur e-mail. Mailen gaat lekker snel, kost je weinig tijd en moeite, het kost je geen postzegel en envelop en je kunt het bijna altijd en overal doen. Lang leve mobiele apparaten en laptops, waardoor je zelfs kunt mailen als je ziek op bed ligt. Lekker handig dus, dat mailen!

Toch heb ik wel gemerkt, dat de behoefte aan ouderwetsche post weer flink begint toe te nemen. Zelf ben ik al een hele poos fanatiek met Postcrossing bezig (meer uitleg over Postcrossing: hier) en ik merk dat ik het nog altijd leuk vind om een volgeschreven ansichtkaart uit Japan of Australië op de mat te krijgen. Een stukje nostalgie, denk ik.
En zo werkt het dus ook met brieven: een leuke brief van een penvriendin uit Rusland, of een swap (ruilproject) met die ene vriend aan de andere kant van Nederland, het is iets waar je met smacht op zit te wachten. Persoonlijke, échte post is tenslotte ook een fijne afwisselingen op al die saaie en ellendige rekeningen en de zoveelste er-is-iets-misgegaan-u-moet-ons-geld-terugbetalen-brief van de Belastingdienst.

En dat is dus Snail Mail: heerlijke, zorgeloze post, gewoon in je brievenbus! Momenteel is het dus helemaal hip om je post (zowel je brief, kaart of cadeautje als de enveloppe zelf) flink te versieren. Stickers, tape (deco tape/washi tape/masking tape), glitters, mooi geschreven teksten, lintjes en touwtjes, borduursels, stempels….er wordt flink uitgepakt!

Er zijn verschillende manieren om te Snail Mailen:

Postcrossing – Ansichtkaarten uitwisselen met mensen van over de hele wereld.
Interpals – Voor als je op zoek bent naar een penvriend(in).
Swap-bot – Voor het uitwisselen van cadeautjes.
Passion 2 Create forum – Wij organiseren regelmatig leuke swaps en andere post-acties.

Wel even opletten: bij Interpals heb ik de ervaring gehad dat ik nogal eens werd benaderd door mannen uit (voornamelijk) Afrika. Die waren niet uit op pencontact maar op mijn geld. Gelukkig is niet iedereen zo, maar het is wel iets om rekening mee te houden :D

Tot slot enkele handige termen op een rijtje:

Swap – Swappen is niets anders dan Ruilen. Je kunt met je swapmaatjes een thema afspreken en vervolgens wordt er geloot. Vervolgens stuur je degene die jij hebt een cadeautje. Dit kan een kaart zijn, maar ook een enveloppe met stationery (schrijfwaren) of bijvoorbeeld recepten. Op ons forum worden regelmatig swaps georganiseerd: voorbeeldje.

Round Robin – Bij een Round Robin (ook wel RR of Traveling Notebook genoemd) wordt er een boekje rondgestuurd. Persoon 1 stuurt een blanco boekje naar persoon 2. Deze gaat enkele pagina’s vullen met allerlei creatieve werkjes en stuurt het boekje weer naar de volgende deelnemer. De laatste deelnemer stuurt het boekje weer naar persoon 1: deze heeft uiteindelijk een boekje vol met prachtige werkjes in bezit. Op deze website vind je nog veel meer informatie over RR’s.

Traveling envelope – De rondreizende enveloppe: men neme een enveloppe (of pakketje, als je spulletjes niet in een enveloppe passen) en vullen deze met spulletjes van een bepaald thema. Dit kunnen bijvoorbeeld stickers zijn, maar ook make-up of anderea beautyproducten (uiteraard nieuw en ongebruikt) kunnen worden verstuurd. Persoon 2 kiest er wat leuks uit, en mag dit houden. Vervolgens vult persoon 2 de enveloppe of het doosje weer aan met nieuw spullen, van dezelfde waarde uiteraard. Persoon 2 stuurt de enveloppe of het pakketje naar persoon 3, enzovoorts. Uiteindelijk krijgt persoon 1 weer een enveloppe of pakketje terug, met allerlei andere spulletjes. Swappen voor gevorderden dus!

Random Act of Smileness (RAS) – Bij een RAS stuur je een kaartje (of cadeautje) naar een persoon. Het leukst is het dan om een flinke groep deelnemers te verzamelen en om de persoon in kwestie dan een hele bups kaartjes toe te sturen. Je kunt dit spontaan doen (gewoon omdat het kan!), vaak gebeurt het ook dat kaartjes worden opgestuurd met een reden, bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie net geopereerd is of omdat hij/zijn om andere redenen opgebeurd moet worden.

Taggen – Iemand taggen is iets wat we op ons forum wel eens doen. Het werkt vrij simpel: Je stuurt de persoon boven je een kaartje. Op dat moment mag iemand anders jou weer taggen en een kaartje sturen. Hier kun je een voorbeeld zien van een Tag-topic.

Zoals je ziet zijn er genoeg verschillende manieren om te kunnen Snail Mailen. Er zijn verschillende websites en forums te vinden waar dit soort activiteiten worden georganiseerd. Mocht je op ons forum mee willen doen met alle activiteiten, meld je dan gerust aan. Momenteel hebben we een (jaarlijks terugkerende) kerstkaartjes swap. Forumleden kunnen zich aanmelden tot en met 6 december 2012.

En ben je nog op zoek naar leuke schrijfwaren? Neem dan eens een kijkje in onze Blogshop. Hier vind je allerlei soorten schrijfwaren: stickers, ansichtkaarten, briefpapier, you name it!

Heb jij een penvriend(in), of doe jij wel eens mee aan dit soort activiteiten?
Ik lees in de reacties graag wat jouw ervaringen zijn!

6 Responses

  1. Jes

    Dat laatste plaatje is echt zo de waarheid, hahaha!
    Snailmail is erg leuk om te krijgen en ook om te versturen. Mailen is af en toe wel makkelijk maar een kaartje is persoonlijker.

  2. Debbie

    Ja leuk snail mail…. Heb inmiddels zo,n 9 pen vriendinnen, met een paar schrijf ik alleen brieven. Met de anderen maak ik er echt iets super moois van, leuke dingetjes in de envelop doen en mooi inpakken enz… Ben gek op post versturen en het zeker ook krijgen.
    Er gaat straks ook weer een mooie snail mail de post op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.