Recept: stoofperen

geplaatst in: The Food Life | 8

Stoofperen, ik eet ze al sinds mijn jonge jaren. Onze oudoom had vroeger een stoofperenboom in zijn tuin staan en dankzij dat boompje hadden wij af en toe heerlijke verse stoofperen. Nu, zoveel jaar later, heb ik zelf een recept bedacht voor stoofperen. Hou je van stoofperen? Hou je van die heerlijke knusse herfstsfeer waar we nu mee te maken hebben? Dan is dit recept wat voor jou!

stoofperen ingredienten

Wat heb je nodig?

 • een stuk of 5 middelgrote tot grote Gieser Wildeman stoofperen
 • een fles Port. Ik koos Sealord Ruby Port (verkrijgbaar bij de Plus)
 • twee kaneelstokjes
 • een vanillestokje
 • 3-5 kruidnagelen
 • wat water
 • perensuiker (perenrood)
 • een dunschiller, mesje en een theelepeltje
 • en een geschikte stoofpan

Stap 1:
Schil de peren. Hiervoor gebruik ik zelf een dunschiller. De peren schil ik vanaf het steeltje naar het kroontje toe, dus van boven naar beneden. Vervolgens halveer je de peren, ook van boven naar beneden.

stoofperen schillen

Stap 2:
Ontdoe je peren van hun kroontjes. Verwijder de pitjes uit het midden. Dit doe ik door met een theelepeltje een snede rondom te maken, en de pitjes er als het ware uit te lepelen. De steeltjes mag je laten zitten. Steek in een aantal halve peertjes een kruidnageltje.

Stap 3:
Spoel de peren af en doe ze in je stoofpan. Giet er naar wens 250-500 ml. port bij. De rest leng je aan met wat kraanwater, totdat de peren net onder water staan. Ik houd van heftig rode en zoete peren (zie foto’s) dus ik heb er 500 ml. port bij gedaan, maar minder kan dus ook.

Stap 4:
Doe je kaneelstokjes, een paar eetlepels perensuiker en het vanillestokje in de pan er bij. Je kunt een sneetje in het vanillestokje maken zodat de vanillesmaak goed in het vocht kan trekken. De vanille zelf zit namelijk in de kern van het vanillestokje.

stoofperen koken

Stap 5:
Breng je stoofperen aan de kook, en draai het vuur weer laag als ze koken. Laat je stoofperen ongeveer anderhalf uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. De kooktijd hangt een beetje af van de grootte van de stoofperen. Tussendoor kun je controleren door met een prikker in de peren te prikken. Zijn ze helemaal zacht dan zijn ze gaar.

Kookvocht
Stoofperen smaken het lekkerst als er wat van het rode kookvocht overheen zit. Je kunt dit vocht ook indikken: als je klaar bent met koken haal je de stoofperen, kaneelstokjes, het vanillestokje en de kruidnagelen eruit. Draai het vuur nu weer hoog en laat het kookvocht lekker sudderen en indampen tot het dikker wordt, je krijgt dan een rode jus. Nom!

Stoofpeertjes smaken erg lekker bij vlees, wild of gevolgeltje. Zelf vind ik ze het allerlekkerst als toetje: warme stoofpeertjes met een bolletje vanilleijs en het kookvocht er overheen. Je kunt de stoofpeertjes overigens ook prima koud eten.
Tip: stoofpeertjes doen het héél goed op het menu tijdens de feestdagen.

Eet smakelijk!

stoofpeertjes

8 Responses

 1. Jessica

  Ik heb vandaag het recept uitgeprobeerd en ik heb er echt van genoten. :-D Heb ook nog nooit geprobeerdt met port, maar dat is wel erg lekker. Dankjewel! :loveit

 2. Jessica

  Dit ziet er erg lekker uit. Ga ik deze week maken, want de peren, de suiker en de port zijn in de reclame. :-D

 3. Annelieke

  Ik denk dat ik mijn recept met bessensap toch maar eens aan de kant moet leggen en deze uit moet gaan proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.