Veelgestelde vragen

geplaatst in: P2C nieuwtjes | 3

Als blogger zijnde krijg je regelmatig allerlei vragen op je afgevuurd. Vaak gebeurt dat via de mail, soms krijg ik jullie vragen ook via social media of via het forum binnen. Ik vind het altijd erg leuk om vragen te beantwoorden: het leek me dan ook wel eens leuk om een aantal van jullie vragen in een blogpost te bespreken. Mocht je na het lezen van deze blogpost zelf ook een vraag hebben, gebruik dan gerust de comments om je vraag te stellen. Leuk!

hoe kom je als blogger aan gratis spullen?

Ik denk dat dat dit toch wel de meest gestelde vraag is. Veel van jullie zijn hier erg nieuwsgierig naar, en dat vind ik ook heel begrijpelijk ;-) En eigenlijk is het antwoord heel simpel: die spullen waarover ik schrijf, worden toegestuurd door bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de zilveren fotoketting of de kleurboeken die ik regelmatig ontvang. Deze bedrijven benaderen zelf bloggers die hen aanspreken. Dat kan zijn omdat we goede statistieken hebben, omdat we zo lekker actief zijn op social media, maar ook omdat het uiterlijk en de inhoud van ons blog zo aanspreekt. Dat zal per bedrijf een beetje wisselen ;-) Wat voor jou als blogger in ieder geval heel erg belangrijk is: zorg er voor dat je blog gevonden wordt op Google. Maak dus goed gebruik van de SEO technieken die er beschikbaar zijn. Bedrijven weten je dan na een poosje vanzelf wel te vinden.

Bedrijven mogen, geheel vrijblijvend recensie materiaal of promo materiaal opsturen. Soms stuurt men gewoon wat op en soms vragen ze via de contact pagina eerst of ik een samenwerking leuk vind. Ook dat wisselt weer, maar mijn ervaring leert me dat de meesten mij eerst contacteren met hun vragen. Wanneer een bedrijf zonder overleg wat opstuurt is zoiets altijd vrijblijvend. Uiteraard zal ik altijd mijn best doen om ontvangen spullen linksom of rechtsom in de schijnwerpers te zetten, maar als ik veel heb liggen kan het soms gebeuren dat ik keuzes zal moeten maken. In zo’n geval kies ik dan eerst voor de bedrijven waar ik van tevoren contact mee heb gehad en afspraken mee heb gemaakt.

‘Ja maar, Sandy, je kunt toch ook gewoon zelf zo’n bedrijf benaderen en om spullen vragen? Uiteraard kan dat, en er zijn echt heel erg veel bloggers die dit ook gewoon doen. Maarrr dit wordt in bloggersland echt als een hele grote NOPE gezien. Je moet je eens voorstellen hoe dat dat bij een gemiddelde webwinkel of uitgever er aan toe gaat: zij krijgen soms tig mailtjes per week. Allemaal (veelal beginnende) bloggers die om gratis spullen vragen. Dat is voor een bedrijf niet fijn en geeft ons bloggers terecht de reputatie dat we een stelletje schooiers zijn. Veel bedrijven geven dan maar wat, om van het gezeur af te zijn. Niet cool dus. Zelf om spullen vragen doe ik dan ook nooit, persoonlijk vind ik dat ook echt niet kunnen. De enige uitzondering hierop is het vaste mailcontact wat ik met BBNC uitgevers heb, een bedrijf waarmee ik heel vaak samenwerk. Met hen overleg ik heel soms het een en ander, zo hebben we een tijdje terug samen een erg mooie winactie opgezet.

Wat is je blogschema?

Ik weet dat heel veel bloggers er een superstrak blogschema op nahouden. Voorheen had ik ook een vast schema. Maar ik merkte dat dat voor mij niet werkte. Ik wil bloggen omdat ik het leuk vind, niet omdat er nog even snel een artikel uitgeperst moet worden voor morgenochtend. Ik wil bloggen zoals ik nu op dit moment doe, in dit artikel: met plezier schrijven en eigenlijk niet echt hoeven nadenken over het onderwerp of de inhoud van het blog. De inspiratie is er gewoon en voor ik het weet heb ik zo weer 2000 woorden uit mijn mouw geschud. Dát vind ik de leukste manier van bloggen en dus blog ik net wanneer ik die flow heb. En omdat ik meestal een hoofd vol ideetjes heb is dat al snel 2 a 3 keer per week. Maar soms heb ik er ook even geen zin in en dan blijft het hier een weekje helemaal stil. Het vloggen ligt nu overigens even helemaal stil, maar dat is omdat ik nog druk aan het zoeken ben naar een beter bewerkprogramma. De vorige (Wondershare Filmora) liep steeds vast waardoor het editen soms 4 uur tijd in beslag nam. En dat vond ik vreselijk irritant. Ik hoop dus snel weer nieuwe vlogs te kunnen gaan opnemen….en bewerken ;-)

Hoeveel kleurboeken heb je?

Als kleurblogger krijg ik met enige regelmaat kleurboeken toegestuurd. Dit met de vraag of ik er over wil bloggen. Of dat ik het kleurboek wil recenseren. Geen probleem! Op een gegeven moment kreeg ik zelfs zoveel boeken toegestuurd dat er een tweede ‘kleurboekenblogger’ bij kwam: Anika. Samen schrijven wij nu over onze ‘Kleuren voor Volwassenen’ hobby. En dat bevalt goed. Begrijperlijkerwijs is het aantal kleurboeken wat ik in bezit heb de afgelopen twee jaar aardig toegenomen. In mijn kleurkast staan op dit moment 64 kleuritems. Daarmee bedoel ik kleurboeken, posters, kleurkaartjes, kleurpuzzels en natuurlijk het Kleurtechniekenworkshop boek van Julia Woning. Alles bij elkaar dus. Qua kleurmaterialen valt het allemaal reuze mee: ik heb een paar sets kleurpotloden van verschillende merken in het goedkopere segment (Bruynzeel, Marco Raffine), twee setjes stiften (Bruynzeel en Stabilo) en een paar setjes gelpennen van de Big Bazar. Je snapt: ik ben al druk aan het sparen voor een echt goede set potloden. Zo’n doos van 120 stuks, van bijvoorbeeld Faber Castel of Prismacolor. Ik zal hiervoor alleen wel een keer naar een geschikte winkel moeten want ik móet zulke potloden eerst kunnen testen voordat ik zo’n groot bedrag ga uitgeven. Die potloden koop ik echt niet zomaar even, haha.

Wil jij voor mij een blog aanmaken?

Helaas, die tijden zijn voorbij. Een aantal jaren terug heb ik heel erg veel beginnende bloggers geholpen met het opstarten van een eigen blog. Ze wisten me goed te vinden, haha. Maar als het blog er dan eenmaal was dan wilde men toch eigenlijk ook wel een eigen logo. En een andere layout. Oh en of ik nog even wilde helpen met…..En voor ik het wist was ik dagen, soms zelf twee weken verder voordat de nieuwe blogger in kwestie tevreden was. Heel erg leuk allemaal maarre… ain’t got time for that! Naast mijn bloghobby heb ik ook nog een heel druk offline leven met een baan, een rol als moeder, een huishouden, noem het maar op. Wel heb ik enkele artikelen geschreven voor mensen die zelf een blog willen opstarten:
Hoe begin je een eigen blog?
Tips voor (beginnende) bloggers.
Als ik weer eens de vraag krijg of ik wil helpen stuur ik mensen door naar deze twee artikelen. Enne ja, ze helpen goed. Al verschillende mensen zijn naar aanleiding van deze twee artikelen zelf met succes een blog begonnen. You’re welcome, lovelies <3

Wat voor honden heb jij nou eigenlijk?

Ik deel regelmatig foto’s van honden op mijn Instagram, maar om éérlijk te zijn is er maar eentje van ons. Dat is het grote witte bakbeest genaamd Bowie: hij is een Zwitserse Witte Herder (voorheen bekend als de Amerikaans Canadese Witte Herder) en is nu 4 jaar oud. Verder deel ik soms ook foto’s van een iets kleinere hond, dat is een Shepsky dametje met de naam Izzy. Een Shepsky is een kruising van een Siberian Husky met een Witte of Duitse Herder. Izzy is in haar geval 75% Witte Herder en 25% Husky. Nu is dat alleen bijna niet aan haar te zien: zowel qua uiterlijk als qua gedrag heeft ze meer van een Husky weg, haha <3 Izzy is de hond van mijn schoonouders en we zijn momenteel bezig om Bowie en Izzy aan elkaar te laten wennen. De honden gaan dus mee op bezoekjes. Verder kom je héél soms nog eens een foto van Bink en/of Bella tegen, dat zijn de honden van mijn ouders. Bella is een Amerikaanse Stafford, Bink is een kruising Engelse Stafford x Boxer. We hebben dus een aardige hondenfamilie zo met zijn allen maar alleen het witte monster is onze eigen hond ;-)

Wil jij gratis over mijn bedrijf/webshop schrijven?

Kijk, dit vind ik nou een grappige vraag. Je moet je eens voorstellen dat je naar je lokale bakker gaat en om een tas met diverse broden vraagt. Gratis. De meeste bakkers zullen dat niet zomaar doen, of er moet een goede reden voor zijn. En zo werkt dat bij bloggers ook. Ik zet me voor allerlei goede doelen in, met liefde zelfs, maar je moet als blogger ergens een grens trekken. Een bedrijf waarvan iedereen weet dat het een goede omzet draait hoeft niet van mij te verwachten dat ik wel even gratis een advertorial wil publiceren. Ik heb al verschillende keren de vraag gehad, ook van webshops, of ik niet alsjeblieft…..Nope. Dit is namelijk net zo vervelend als al die newbie-bloggers die bij bedrijven om gratis spullen komen vragen.

We beginnen met deze: ‘Ja maar, dan maak ik reclame voor je op mijn Facebook pagina (met 19 volgers)’. Nope.

Of wat dacht je van deze: ‘Beste Sandy, wij van xxxx hebben een mooi aanbod voor jou. Wij zijn bereid om zelf een leuk gastblog te schrijven voor op je blog. We plaatsen daar dan wel 4 links in naar ons bedrijf. En we zullen er speciaal alleen deze ene keer geen kosten voor rekenen. Deal?’ Dat zijn de bedrijven die het niet helemaal begrepen hebben en de rollen zelfs omdraaien. Dus ik moet betalen om jou op mijn blog te laten adverteren? Ha ha nope.

Of wat dacht je van deze: ‘Hoi, ik ben van webwinkel xxx en verkoop luxe kleurpotloden. Ik wil wel een recensie van onze potloden voor je blog schrijven. Maar dan komen er wel 3 linkjes in naar mijn webshop, als tegenprestatie’. Euh, hoezo tegenprestatie? Ten eerste wordt dat uiteraard geen neutrale recensie maae gewoon één groot stuk promo, ten tweede maak je gratis reclame voor je webshop en euhm tja, wat levert het de blogger dan op? Een supertoffe, niet neutrale recensie. Nope ;-) En als ik dan voorstel dat men de te recenseren potloden naar mij opstuurt in ruil voor een uitgebreide recensie + extra reclame op mijn social media dan hoor ik ineens niks meer….wat vreemd!

En tot slot, deze: ‘Maar ik heb geen budget. Als je het nu gratis plaatst en het bevalt ons goed dan zullen we terugkomen en de volgende keer wel betalen. Beloofd.’ Op dit soort mails reageer ik al niet eens meer. Seriously, hahaha :’-)

Je ziet, als blogger krijg je soms de meest vreemde voorstellen in je mailbox. Soms moet ik echt een beetje mijn lachen inhouden, maar eerlijk is eerlijk: als ik dit soort mails in 2011 had gekregen (toen ik net begon met dit blog) dan was ik er waarschijnlijk zo ingetrapt. Zo grappig zijn dit soort mails dan ook eigenlijk niet. Onthoud goed lieve bedrijfseigenaren: een samenwerking doe je samen. Het moet voor beide partijen leuk en interessant zijn. Anders is het geen samenwerking he?

Mag ik ook voor passion 2 Create bloggen?

Dit is een vraag die ik bij vlagen van jullie krijg. Het antwoord: ja! Als je het leuk vindt om te bloggen dan mag je zeker voor Passion 2 Create komen bloggen. Dit mag op regelmatige basis (bijvoorbeeld eens per maand) maar mag ook éénmalig zijn. Leuke artikelen zijn altijd welkom, ook als deze door andere bloggers geschreven zijn. Je kunt dan gerust een linkje naar je blog, website of facebookpagina in je artikel er bij plaatsen. Wil je meer weten over het (gast)bloggen voor Passion 2 Create? Lees dan deze pagina eens door. Hier vertel ik wat meer over gastbloggen.

Waarom draag jij altijd twee verschillende sokken?

Als je me op Instagram volgt dan zul je het vast wel eens gezien hebben: ik draag áltijd twee verschillende sokken. Het begon ooit als een shit-waar-zijn-al-mijn-sokken-gebleven actie: ik was van bijna al mijn sokkenpaartjes één exemplaar kwijt en moest noodgedwongen twee verschillende exemplaren aantrekken. Maar, toen ik naar mijn voeten keek merkte ik dat ik er heel erg blij van werd: het uitzicht zag er ineens veel leuker uit. Ik gooide ál mijn sokken los in een mandje en ben vanaf dat moment verschillende sokken gaan dragen. Wel zorg ik er voor dat mijn sokken een soort van matchen: zo draag ik graag twee gestreepte sokken samen of zoek ik twee sokken met een zacht pastelkleurtje uit. Leuk detail: mijn zoon is inmiddels ook overgestapt op dit systeem: ook hij heeft nu een eigen sokkenmandje en kiest zelf zijn sokken uit. En mijn man heb ik ook al een enkele keer betrapt op het random bij elkaar plukken van twee verschillende sokken. Wat zijn wij toch een tof gezin <3

Tot zover een aantal van de vragen die ik van jullie heb gekregen. Ik hoop dat jullie hier een goed antwoord op hebben nu, enne, mocht je nog eens wat willen vragen: neem gerust contact op! Je mag altijd een mailtje sturen of je vraag gewoon in een comment op bijvoorbeeld dit artikel plaatsen. Volg je me op social media? Dan weet je me ook te vinden. Ik wens je een heel fijne, mooie dag. Houdoe!

 

 

3 Responses

  1. Dimitri

    Vraagje, potloden van Carendash of zoiets, waar situeren die zich?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »