Wanneer je online identiteit wordt gestolen (blogcollega’s lezen jullie mee?)

geplaatst in: P2C nieuwtjes | 15

Het was een mooie, rustige woensdagochtend toen ik van een vriendin ineens een appje kreeg. Ik was aan het werk en ging daarom even in een rustig hoekje staan om te lezen wat er aan de hand was. Ik kreeg de opmerking dat er iemand was die mijn naam, identiteit en website gebruikte op een Facebook advertentie. Vriendin had me nog wat printscreentjes gemaild. En daarmee begon het gedonder. Ben je een blogger? Lees dan alsjeblieft even verder want dit kan ook jóu overkomen..!

Styletone.

Eenmaal terug thuis ben ik eens gaan kijken naar die Facebookadvertentie. Hij was van het bedrijf Styletone maar werd onder de naam Passion 2 Create gepubliceerd. Ook de url in het artikel verwees naar deze website (passion2create.nl). Maar toen ik op de advertentie klikte kwam ik op een heel andere website uit. Hij leek sprekend op Passion 2 Create: de huisstijl, mijn logo en zelfs mijn foto’s, alles was er op terug te vinden. Alleen de inhoud van het artikel bleek anders: het was een promo voor een beautybox van Styletone. Letterlijk elke link in de advertentie ging naar de website van Styletone.

Auteursrechten.

Eerlijk is eerlijk: als een andere blogger een foto van mijn website haalt voor in een eigen artikel, dan vind ik dat geen probleem. Uiteraard vind ik het wel fijn als ze het van tevoren even vragen, maar laten we eerlijk zijn: als ze mijn foto’s willen gebruiken is dat ook best een compliment natuurlijk. De enige keren dat ik echt een ‘nee’ zal verkopen is als ze zonder toestemming foto’s van mijzelf of van mijn gezin verspreiden. En dat is gelukkig nog nooit gebeurd, voor zover ik weet. Zelf heb ik vroeger overigens ook heel erg vaak foto’s van Pinterest afgehaald, denkende dat het gewoon een handige stocksite was. Ik ben nu nog steeds bezig met het opzoeken van alle correcte bronnen. En dat is op Pinterest bijna een onmogelijke taak, hahaha!

Affiliatebedrijf.

Maar wanneer men mijn hele online identiteit overneemt om daar zelf financieel beter van te worden, dan gaat bij mij het licht uit. Daar zit ik namelijk níet op te wachten. En dus nam ik, behoorlijk boos en wel, contact op met Styletone. Omdat ik zo snel geen mailadres kon vinden benaderde ik hen via Facebook. Zij vertelden mij dat ze een promowebsite hebben laten maken bij een buitenlands affiliatebedrijf. Die maken dit soort nepwebsites met als doel veel bezoekers te lokken. Jammer de bammer: Styletone kon mij niet vertellen wie de site exact heeft gemaakt, een naam konden ze me niet geven. Wel is de nepwebsite binnen enkele uren offline gehaald en ook de nep Facebookpagina was al heel snel offline. Ik zal dan ook even in het midden laten of dat ik moet geloven dat je als bedrijf zijnde niet weet met wie je samenwerkt, dat kan ik immers niet aantonen. Ik vind het echter wel een heel erg vreemd verhaal. Wel heb ik inmiddels begrepen dat dit soort klussen vaak keer op keer worden uitbesteed aan derden, waardoor het via-via-via klussen worden. Of dat dat waar is…..? Mij maakte het op dat moment allemaal niets uit, ik was vooral gewoon erg blij en opgelucht dat alles heel snel weer offline was. Via-via-via klus of niet.

Online identiteitsdiefstal.

Toen ik van de ergste schrik was bekomen begon ik eens heel goed na te denken. Kan dit eigenlijk wel zomaar? Het gaat hier niet om alleen een foto: het gaat eigenlijk gewoon om míjn online identiteit. Passion 2 Create, dat ben ík. Mijn foto, mijn gezicht, stond mooi wel op die nepwebsite te pronken. En op Facebook, laten we dat ook niet vergeten. Mijn vriendin stuurde niet voor niets die appjes en mailtjes: zij ziet gewoon het gezicht van haar vriendin voorbij komen op haar tijdlijn, onder een nogal twijfelachtige advertentie. En de medewerker vertelt me ook nog dat het blijkbaar regelmatig gebeurt dat blogs worden gekopieerd. En op dat moment werd ik weer kwaad. Zeg maar gerust pissig.

Juridisch advies inwinnen.

Ik heb het voorval een paar dagen laten bezinken en heb toen contact opgenomen met het Juridisch Loket. Hier heb ik al vaker juridische kwesties voorgelegd. Het Juridisch Loket doet echter niks met auteursrechten en verwees me vervolgens door naar Clinic, hèt juridisch platform voor gratis juridisch advies. Ik stuurde hen een mail met mijn verhaal, gaf hen alle printscreentjes die ik had verzameld en toen kon het grote wachten beginnen. Enkele weken later werd ik gebeld: ik heb ruim een half uur juridsich advies en hele handige tips gehad van medewerker Cas. Het was een erg leerzaam gesprek en ik ben er veel wijzer van geworden. Zo weet ik nu dat men met deze actie onder andere artikelen 12 en 13 van het auteursrecht geschonden heeft. En zo zijn er nog meer artikelen waarop ik me kan beroepen, ik heb ze hier allemaal op een aantekeningenlijstje liggen.

Vervolgstappen.

Inmiddels ben ik zover dat ik vervolgstappen wil gaan ondernemen. Ik wil hier werk van gaan maken. En daarom nam ik enkele dagen geleden nog eens contact op met Styletone, hopende dat zij mij inmiddels de naam van dat mysterieuze affiliate bedrijf konden geven. En toen kreeg ik deze reactie:

FAT Killers.

Geen naam dus, maar wel een tweede nepwebsite. Ik geloof dat ik 3 keer heb moeten lezen voordat ik echt besefte wat er stond. Er blijkt dus nóg een nepwebsite te zijn. En ook deze nepwebsite heeft mijn identiteit gebruikt om geld te verdienen. Ik durfde bijna niet op de link te klikken, maar deed het toch. En de uren daarna heb ik echt flink zitten balen. Deze nepwebsite is (zo te zien) al wat langer online: de links werken niet meer en ik kan dus niet achterhalen bij wie dat ik moet zijn. Ik kan deze website dus niet zomaar even uit de lucht laten halen en dat is al triest genoeg, aangezien er ook een heleboel foto’s van andere vrouwen worden gebruikt. Maar, nog lastiger: dit keer worden er zeer dubieuze artikelen gepromoot, namelijk zogeheten FAT Killers. Je weet wel, die namaak dieetpillen die een poosje terug negatief in het nieuws waren vanwege nepfacturen en agressieve verkoopppraktijken. Op het forum van Tros Radar zijn er nogal wat klachten binnengekomen. En terecht. Wat een afzetters!

Aangifte doen.

En dus is Passion 2 Create ineens ook gelinkt aan een of ander ordinair afzettersbedrijf dat neppillen verstuurt en er agressieve verkoopmethoden op nahoudt. Wat een feest! :-| Uiteraard zit ik hier helemaal niet op te wachten, en jij als blogger zijnde waarschijnlijk ook niet. En dat is dan ook de reden dat ik dit verhaal heb gedeeld: wees je er van bewust dat dit soort dingen kunnen gebeuren. En weet wat je in zo’n geval dan moet doen. Weet wat je rechten zijn en hoe je moet handelen. Verzamel bewijsmateriaal en ga er mee naar de politie een advocaat. Ik heb inmiddels ook een heel dossier aan printscreentjes verzameld en hoop hiermee op zeer korte termijn langs het politiebureau te kunnen. In mijn geval is dat in Oosterhout. Uiteraard ga ik hiervan aangifte doen en zodra ik meer weet, zodra er wat verandert in deze zaak zal ik dit artikel updaten. Hopelijk kan men me helpen met het offline laten halen van deze tweede nepwebsite en kan ik ook een schadevergoeding claimen. Ik ga jullie op de hoogte houden….wish me luck ;-)

Update: 26 mei 2017.

Inmiddels heb ik contact gehad met diverse partijen, waaronder ook met de politie. Helaas kan ik geen aangifte doen en moet ik hier een civiele zaak van maken. Kort samengevat: ik moet een advocaat in de arm nemen. En helaas, wij zijn maar een minimumgezin, geld voor een advocaat heb ik niet. Komen die rotzakken hier dus nog mee weg ook. Ik kan wel janken, wat voelt dit vreselijk onrechtvaardig…!

De enige echte ;-)

 

 

15 Responses

 1. Xarifa

  Verschrikkelijk dat het gebeurt! Maar een advocaat moet zoveel gratis zaken doen in het jaar. Ik weet ff niet zo snel hoe het specifiek hoe dat heet. Als je gaat googelen kom je er misschien wel achter

 2. Belle

  Ik lees dit toch als Styletone die de opdracht heeft gegeven aan dat bedrijf om een promowebsite voor ze te maken. Zou er dan bij mij niet ingaan dat ze niet weten welk bedrijf dat is, je geeft geen opdrachten uit zonder te weten wie, wat, waar, hoe. Helemaal ze er (neem ik aan) voor betaald hebben.
  Misschien lees ik het niet goed, maar slechte reclame voor ze is het wel.

  • Sandy

   Je leest het helemaal goed. ;-)
   Dat maakt ook dat ik er erg sterke twijfels over heb. Maar ze blijven bij hun verhaal.
   Wellicht, als de aangifte er ligt, dat er dan meer duidelijkheid over komt.

 3. Aileen

  Jeetje, wat heftig. Ik heb dit soort verhalen ook vaker van Mascha (Beautygloss) gehoord. Zij vertelde hier over in haar vlogs en heeft ook wel eens een advocaat in de armen genomen. Heel erg dat die dingen gebeuren.

 4. Aneta

  Mijn God! Echt shocking dit. Eigenlijk weten we het stiekem allemaal dat dit ooit een keer kan gebeuren maar dit slaat echt alles. Drie keer ook zelfs?

 5. Francisca

  Raar en super verbelend verhaal op z’n zachts gezegd! Ook dat je gewoon niks kan, wat betreft het feit dat geen naam te achterhalen is. Ik hoop dat het gauw ppgelost wordt, het is enorm schrikken dat zulke shady bedrijven je naam misbruiken en het maakt mijzelf ook eeg angstig!
  Francisca heeft onlangs geplaatst…Juice=Juice plant wereldtour 2017My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »