Mijn favoriete kamerplanten

geplaatst in: Kamerplanten | 19

Een vraag die ik de laatste tijd wel eens krijg is wat mijn favoriete kamerplanten nou eigenlijk zijn. Ik heb er inmiddels meer dan 30 staan, zowel in huis als in de tuin. Ik heb Cactussen, Vetplanten, Calathea’s, en eigenlijk vanalles wel wat. Het enige wat ik hier niet heb staan zijn Orchideeën, die gaan bij mij altijd dood en dat vind ik zonde. Die komen er dus niet meer in. Maar voor de rest is het hier in huis één grote bonte mengelmoes van vanalles en nog wat. En ik vind ze állemaal geweldig leuk. Ik kan dan ook niet écht een top 3 of een top 5 maken maar ik wil in ieder geval wel wat vertellen over enkele van mijn favoriete planten.

Codiaeum Variegatum – Croton ‘Petra’.

Een hele mond vol, ik noem hem daarom altijd maar gewoon mijn Croton. Of Regenboogplant. Deze plant heeft namelijk erg mooie bladeren met allerlei verschillende kleuren. Ik raak er maar niet op uitgekeken! Elk blad heeft meerdere kleuren, variërend van groen tot geel en van rood tot oranje. Crotons kunnen uiteindelijk ook behoorlijk groot worden, flinke struiken zelfs. Mijn exemplaar is denk ik 30 a 40 cm. hoog nu. Hij heeft nog wel even te gaan dus ;-) Meer info over deze plant: hier.

Begonia Maculata – Polkadot Begonia.

Een plant die ik al lang wilde hebben was de Begonia Maculata, ook wel bekend als de Polkadot (Begonia). Herkenbaar aan hun gekantelde bladeren met witte stippen en een rode onderkant. Een prachtige plant maar helaas ook erg moeilijk verkrijgbaar. 13 tuincentra bezoekjes later heb ik uiteindelijk twee kleine Polkadotjes besteld bij een online webwinkel. Ze kregen de namen Saartje en Maartje en staan hier heel mooi te pronken in de woonkamer. Beiden hebben al wat nieuw blad aangemaakt en ik kan echt niet wachten tot het over een poosje van die mooie, volle planten zullen zijn. Meer info over deze plant: hier.

Sedum Burrito.

Afgelopen winter was ik met mijn ouders en zusje kerstinkopen aan het doen bij een tuincentrum hier in Dongen. Onderweg naar de kerstafdeling liepen we langs de kamerplanten en mijn oog viel meteen op een Sedum Burrito, een supertoffe vetplant die in een hangpot zit. Ik had deze plant nog niet eerder gezien maar het was meteen liefde op het eerste gezicht. Al die kleine ‘stekeltjes’ vond ik er geweldig uit zien, en ik noemde mijn plant Freddy. Jup, hij is vernoemd naar Freddy Krueger, het horrorpersonage uit ‘A Nightmare On Elm Street’. Geen al te logische naam voor zo’n mooi plantje, maar goed. Meer info over deze plant: hier.

Monstera Obliqua – Gatenplantje.

Begin dit jaar ging ik met een vriendin de stad in, gezellig een dagje winkelen. Tijdens het winkelen kwamen we bij Dille en Kamille, en die hadden een groot schap vol met kleine Monsters in hun winkel staan. Ik was op slag verliefd maar had mijn plantenbudget er voor dat moment al doorheen gejaagd. Een week later ging ik terug en, jawel, alles was uitverkocht. Balen joh! Ik snuffelde wat door de nieuwe voorraad plantjes en vond, helemaal achterin, nog één Monstertje. Hij was helemaal verpieterd, de bladeren werden hier en daar al bruin, maar toch nam ik hem mee. De afgelopen maanden heb ik mijn Monstertje heel intens verzorgd en hij is nu helemaal opgebloeid. Er komen regelmatig nieuwe bladeren aan en er is niets meer van te zien dat hij eerst zo zielig was. Happiness! Meer info over deze plant: hier.

Calathea Maranta Leuconeura – Prayer plant.

Een aantal maanden terug liep ik met mijn moeder door een overdekt winkelcentrum in Breda. Hier hebben ze onder andere ook een Big Bazar en het is bij deze winkel waar er een kar met allerlei soorten kamerplantjes buiten stond. Allemaal flink in de aanbieding. De meeste soorten had ik thuis al staan, maar de Calathea Maranta Leuconeura viel meteen goed op. Mede vanwege zijn prachtige uiterlijk, maar ook omdat ik díe nog niet in mijn verzameling had. En tja, ook omdat deze plant, net als de Monstera, helemaal verpieterd was. Mijn Monstera had ik net een week of 3 in huis en ik vond dat er nog best een zorgenkindje bij kon. En dus nam ik de kleine Calathea Maranta Leuconeura mee naar huis en lapte hem op. Hij doet het inmiddels weer heel goed en heeft zelfs al een aantal bloemetjes gehad. Toen ik dat eerste bloemetje ontdekte voelde ik me wel even een soort van trotse plantenmoeder, haha. Meer info: hier.

Cotyledon Tomentosa Ladysmithiensis – Bear’s Paw of Berenpootje

Kijk, alweer zo’n mond vol woorden. Deze plant staat bekend onder allerlei namen, waaronder ook weer Eendepootje. Zelf noem ik hem altijd mijn snoezige Berenpootje of gewoon Beertje. Ik kocht mijn Beertje bij een tuincentrum in Rijsbergen, na een zoektocht van bijna 2 maanden. Het zijn mooie, ietwat fragiele plantjes met een heel zacht ‘vachtje’. De zogeheten ‘teentjes’ waren op het begin gewoon groen maar inmiddels heeft Beertje rode teentjes gekregen. Dat maakt hem naar mijn mening nóg mooier, nog snoeziger, awwh! Meer info: hier. (Engelstalig)

Tot zover een aantal van mijn favoriete kamerplanten. Uiteraard ben ik ook heel erg benieuwd naar jouw favoriete kamerplant. Ben jij een echte cactusliefhebber? Of ga je meer voor de Calathea? Hou je van grote planten? Of juist meer van kleine plantjes? Hou je van opvallende planten, of ga je liever voor een subtiel plantje? Laat het me weten in een comment, alvast bedankt!

 

19 Responses

 1. Kim

  Vind die plant met die ‘gaten’ erin echt supergaaf. Moet hier ook nodig een paar leuke planten neerzetten.. haha!

 2. nicole

  De plant met de witte stippen vind ik er net uitzien alsof hij een nare ziekte heeft moet ik bekennen. Zelf heb ik helemaal geen planten, omdat ze altijd dood gaan. Mijn favoriete kamerplant is dan ook een stoffen kamerplant.
  nicole heeft onlangs geplaatst…Goedmakertje van HallmarkMy Profile

 3. Jessie

  Grappig, die Polkadot. Bij mij komt weinig zonlicht binnen, dus ik houd het ook meestal bij vetplanten en cactussen. Alleen weet ik er meestal de namen niet van?!

  • Sandy

   Ik had dat op het begin ook heel erg. Wat ik toen gedaan heb: mezelf op een Facebookgroep aanmelden met de naam ‘liefhebbers van kamerplanten’, Daar plaatste ik foto’s van mijn nieuwe planten en er was altijd wel iemand die me verder kon helpen met de naam, verzorging etc. :D
   Sandy heeft onlangs geplaatst…Review: Tijdperk, Hanna KarlzonMy Profile

 4. Jessie

  Die Polkadot is grappig. Bij mij binnen komt weinig zonlicht, dus ik houd het ook vooral bij vetplanten en cactussen. Alleen weet ik er meestal de namen niet van?!

 5. Bo

  Ik vind planten bij iemand anders altijd wel leuk, bij mij gaat alleen alles altijd dood. Is me zelfs bij een cactus gelukt. Orchideeën daarentegen doen het bij mij altijd wel goed.

  • Sandy

   Oh ik had dat vroeger ook altijd, daarom járenlang geen planten gehad. Ben dan ook erg blij dat het me nu wel lukt om (okay, de meesten) heel te houden ;-)

 6. Tamtam75

  Leuk die plantjes. mijn ouders hadden vroeger een erwtenplant, met van die bolletjes, die zie je nu ook weer in de winkels. Die zou ik nog wel eens willen hebben.

 7. Jenn

  Mooie planten! Ik heb in huis niet zo veel planten, maar in de tuin wel! Mijn favoriet in huis is de orchidee,aar eigenlijk ben ik een hele slechte orchideeënmama, ik krijg ze nooit meer in bloei als ze eenmaal uitgebloeid zijn…
  Jenn heeft onlangs geplaatst…De Vivelli Challenge RunMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.