Seizoensrecepten: herfst

geplaatst in: The Food Life | 7

Hoera, het is herfst! En dat betekent dat het buiten wat frisser wordt en dat de natuur zich op gaat maken voor de winter. De oogst wordt nu massaal binnengehaald en dat betekent dat we de komende maanden weer van allerlei heerlijke soorten groenten en andere gewassen kunnen gaan genieten. De aardbeien en bessen maken plaats voor pompoenen, noten stoofperen en appels en dat zorgt er bij mij altijd voor dat ik in deze tijd van het jaar hele andere recepten gebruik. Het leek me wel leuk om een aantal van mijn favoriete herfstrecepten op een rijtje te zetten.

Stoofpeertjes.

Al zolang als dat ik op mezelf woon maak ik zelf verse stoofpeertjes. Ik vind ze echt ontzettend lekker en tijdens het koken gaat je hele huis er naar ruiken. Voor mij echt het ultieme herfst-in-huis gevoel. Toen ik ging samenwonen hadden we in ons eerste huis een stoofperenboom in de achtertuin. Hierdoor heb ik allerlei recepten kunnen uitproberen: we hadden immers meer dan genoeg stoofperen om mee te experimenteren. Het volgende recept is bij ons thuis favoriet gebleken: recept voor stoofpeertjes.

Pompoenen.

Vroeger vond ik pompoenen alleen leuk om Jack O’ Lanterns mee te maken. Dat zijn pompoenen met van die stoere, lollige of enge gezichten er in die je met Samhain/Halloween maakt. Je zet ze buiten voor je huis of binnen voor het raam, om kwaadwillende geesten te verdrijven. En omdat ze vet cool zijn, natuurlijk ;-) Later leerde ik pas dat pompoenen ook echt onwijs lekker zijn om in allerlei gerechten te verwerken. Zo maak ik bijvoorbeeld heel erg graag mijn eigen recept voor pompoensoep en vind ik flespompoen uit de oven (recept van allrecipes) erg lekker. Je kunt hem eventueel ook nog vullen met gehakt of paprika. Of allebei, natuurlijk. Flespompoen heeft een heerlijke, romig en iets zoete smaak en je kunt er zowat alle kanten mee op. Hou je van lekker uitpakken? Dan is dit recept van Uit Pauline’s Keuken denk ik ook wel wat voor jou.

Appels.

Momenteel zijn er ook volop appels verkrijgbaar: yay! Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten, maar ook met appels kun je heel veel kanten op. Ik gebruik ze rond Mabon (het Paganistische herfst equinox feestje wat wij vieren) veel in allerlei recepten. Zo kun je er natuurlijk de ultieme klassieke appeltaart van 24Kitchen mee maken, maar wat dacht je van appelflappen of appelbeignets? Of heerlijke, eigengemaakte appelmoes? Wil je het liever simpel houden dan kun je eens wat stukjes appel in je salade doen. Zelf vind ik ze het lekkerst met stukjes geitenkaas, walnootjes en honing er bij. Nom!

Noten.

In de herfst komen de noten ook met bosjes uit hun bomen gekletterd. Zo moet je momenteel dekking zoeken als je onder kastanjebomen of walnotenbomen door wandelt. Heerlijk vind ik dat: als kind gingen wij, gewapend met grote stokken, hele middagen proberen om kastanjes uit de bomen te halen. Als je goed gooide kwamen er hele ladingen bolsters naar beneden gemieterd. En dan met zijn allen in de aanval, wie de meeste kastanjes kon rapen. We hebben echt hele tassen vol met kastanjes geraapt in mijn jeugdjaren. En mijn opa nam vroeger altijd walnoten voor ons mee, dan zaten we met zijn allen rond de tafel verse walnoten te kraken en te snoepen. Ik kan me die tijden nog goed herinneren en ben deze skills nu langzaam maar zeker mijn eigen zoontje aan het leren ;-) De noten die je scoort kun je natuurlijk gewoon zo opeten, maar ook heerlijk in salades verwerken. Tamme kastanjes kun je poffen: Ellen vertelt je er alles over in dit artikel. Je hoeft ze overigens niet per sé in een BBQ te poffen. Zelf doe ik ze in een wok en leg er dan een deksel op. Werkt ook uitstekend. Op de website van de Albert Heijn kun je overigens nog veel meer recepten met walnoten vinden.

Stoofvlees.

Zodra de herfst aanbreekt ga ik in de keuken aan de slag met stoofvlees. Heerlijk op een gure, regenachtige dag. Stoofvlees is zoiets wat je op tig verschillende manieren kunt maken en een ander voordeel vind ik dat ook tijdens het bereiden er van je huis ongelofelijk lekker gaat ruiken. Ik heb al verschillende soorten stoofvlees gemaakt. Enkele van mijn favoriete recepten: stoofvlees met gegrilde herfstgroentes van Kookidee, Draadjesvlees op oma’s wijze van Zeelandnet en de Runderstoof met bier en krieltjes van de Albert Heijn. Hier laat ik wel de bleekselderij weg, die vind ik vies haha. Soms experimenteer ik met groffe stukken paprika of champignons. Wij eten ons stoofvlees het liefst met aardappelpuree, krieltjes of met van die lekkere dikke Belgische frieten.

Maïs.

Aan maïs heb ik hele leuke (en eigenlijk ook best stoute) herinneringen. Als kind waren wij namelijk altijd in het maïsveld te vinden. We maakten er hutten van de stengels en speelden spelletjes met de maïskolven. Meer dan eens kwamen we thuis met fijne maar venijnige sneetjes van de bladeren in onze huid: zodra we onder de douche gingen staan barstte de hel los, haha. Ik denk dat de boer héél erg blij was toen we onszelf te oud vonden om nog het maïsveld in te duiken….Later leerde ik dat je maïs ook voor heel andere dingen kunt gebruiken: ik ben er echt dol op! Je kunt maïskolven roosteren, koken, de korrels in salades verwerken en je kunt er popcorn van maken. Maar maïs is ook heel erg goed te verwerken in ovenschotels, soepjes en stoofpotten. Op de Allerhande website vond ik een prachtig overzicht met een heleboel maïsrecepten.

Tot zover een aantal van mijn persoonlijke favoriete herfstrecepten. Ik ben dol op de herfst en sta in dit seizoen echt veel vaker en met veel meer plezier in de keuken dan in de zomer. Ik kijk er nu al naar uit om weer lekker aan de slag te gaan en om een stoofschotel te gaan maken. Pas jij je recepten en kookgedrag in de herfst ook aan? Wat maak jij graag in de herfst? Ik ben benieuwd naar jouw recepten en tips, deel ze gerust!

 

 

De foto’s van de pompoensoep en de walnoten zijn van Pixabay.

7 Responses

  1. Emmy

    De stamppot boerenkool stond hier vorige week al op tafel, zal dit weekend wel een salade worden. Ook fijn van de herfst: Het kan allemaal nog net ;-)

  2. Marjolein

    prachtige foto’s heb je gemaakt. Herfst is altijd weer een dingetje, prachtige beelden, maar het wordt weer kouder, de weerstand gaat omlaag en het wordt kouder. Maar wat er op het menu staat is inderdaad wel heerlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.