Terug naar huis | mijn zoektocht binnen het Paganisme

geplaatst in: Lifestyle | 15

In juli schreef ik voor het eerst wat meer over mijn privéleven op het blog: ik schreef over mijn religieuze zoektocht. Dit deed ik in dit artikel: Ik Geloof. Ik beschreef toen hoe mijn zoektocht de afgelopen jaren is geweest. Hoe ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat het Paganisme mijn weg is, maar dat ik het pad niet helemaal braaf volg. We zijn nu een paar maanden verder en mijn zoektocht heeft me weer een hoop nieuwe inzichten gegeven. Tijd voor een update!

paganisme
Oogstmaan / Harvest Moon, 5 oktober 2017

Paganisme.

Wat ik in juli riep, dat roep ik nu nog steeds: het Paganisme is hetgeen wat het meeste bij me past. Toen ik 10 jaar terug een grote vriendengroep had voelde ik me echt helemaal thuis in deze wereld. En ik merk nu dat ik, zelf na bijna 10 jaar min of meer geloofsloos te zijn geweest, thuis ben. De levenswijze, het gevoel, alles klopt gewoon. Ik leef op dit moment wel een beetje buiten de lijntjes, maar dat geeft niet. Ik ben nog heel erg hard zoekende en merk gewoon dat ik, ook binnen het Paganisme, heel erg de neiging heb om als een eigenwijze koe gewoon mijn eigen pad te gaan volgen. Ik ben benieuwd waar het pad me uiteindelijk heen zal leiden.

Asatru.

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat ik, naast het algemene Paganisme, ook een aantrekkingskracht voel in de richting van Asatru en oude Noorse Mythologieën. Ik verslind allerlei websites en blogs en ben de afgelopen tijd andere mensen of organisaties gaan volgen op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter. Ik merk dat ik alle informatie met zeer veel intersse in me opneem. Soms voel ik me net een spons. Overigens merk ik dat ik ook wat betreft Asatru niet achter álles sta. Dus ja, ook hier bewandel ik weer een beetje een zijpad. Maar wel eentje waar ik erg blij mee ben en die ik machtig mooi vind.

Samen.

Ik denk dat ongeveer een ruime maand geleden een vriendin naar me toekwam. Ze vertelde mij dat ook zij wel interesse heeft in het Paganisme. Ik wist even niet wat ik hoorde, ik vond het zó ontzettend leuk! We hebben Mabon dan ook gezellig samen gevierd. We hebben genoten van een ontzettend mooie herfstviering op een schitterende 23 september: we hadden een echte Indian Summer en het totaalplaatje was perfect: we legden samen tarotkaarten, maakten heerlijk eten voor ons tweetjes klaar wat echt bij Mabon past en we hebben een onwijs mooie natuurwandeling gemaakt. We dronken thee en mediteerden in het bos. Onder het genot van eiken, kastanjebomen en tientallen paddestoelen. Echt, het was perfect. En wat was het fijn om dit samen te kunnen doen. Ik ben benieuwd naar de weg die deze dierbare vriendin uiteindelijk zal gaan volgen. En ondertussen heeft onze vriendschap er nu nóg een mooi aspect bij gekregen, en kunnen we fijn samen op zoek!

 

Innerlijke onrust.

Door mijn zoektocht en mijn recente bevindingen merk ik dat er een soort innerlijke onrust bij mezelf is. Enerzijds ben ik graag dat ietwat nerdy meisjesmeisje wat spijkerrokjes en panty’s draagt en interesse heeft in normale dingen voor iemand van mijn leeftijd. Anderzijds merk ik dat er vanbinnen vanalles broeit, een soort onrust is. Steeds meer grijp ik terug naar interesses van járen terug. Enerzijds voelt het alsof ik mezelf nu de verkeerde kant op aan het ontwikkelen ben: had ik dit niet allemaal al eens gehad? Nerdy stuff, Paganisme maar ook mijn bijna kinderlijke interesse in My Little Pony kleding, bijvoorbeeld. Ik ben 33 en voel me soms een beetje een soort van schizofreen, ofzoiets. Eerst wilde ik hier allemaal niet aan toegeven. ‘Komaan Sandy, gedraag je een beetje als een dame’, riep ik tegen mezelf. ‘Kies voor de nette damestassen, de nette kleding en de grotemensenhobby’s’. Maar een piepklein stemmetje in mij steekt nu steeds vaker middelvingers naar me op en ik merk dat ik, ook al wil ik het niet gelijk toegeven, mezelf écht happy voel als nerdy-paganistische-blije-ponygek. Nee, ik pas echt in geen enkel hokje op deze manier, maar eigenlijk vind ik het ook wel goed zo. De ene keer loop ik er dus netjes bij en de andere keer….niet. Langzaam maar zeker durf ik steeds meer toe te geven aan mezelf, en neemt de innerlijke onrust af.

Plannen.

Voorlopig blijf ik dus lekker zoeken, leren en (her)ontdekken. In de toekomst hoop ik weer wat mensen te ontmoeten die dezelfde interesses hebben. Man, wie weet vind ik op een dag zelfs meer vriendschappen in deze wereld, wat zou dat fijn zijn. Mijn kleding hou ik voor nu even wat het is: een beetje casual, een beetje kinderlijk, een beetje netjes..een beetje van alles wat dus. En hopelijk krijg ik het in de toekomst ook voor elkaar om een wat meer Paganistische outfit te regelen. Zo wil ik heel graag eens wat met mijn haar gaan doen, maar ik weet nog altijd niet precies wat. Ik heb het al even niet meer zwart maar zou nog wel eens een echt kapsel willen. Iets totaal anders. Op Pinterest heb ik al wat ideetjes opgedaan, alleen krijg ik mijn eigen haar niet ingevlochten. En dat is bij deze kapsels net het hoofdonderdeel, haha. Tot slot ben ik me al weer een poosje heel erg in Paganistische muziek aan het verdiepen. Ik kende al een aantal groepen/bands van vroeger, maar heb de afgelopen tijd veel meer moois gevonden. Met dank aan Youtube :-) Zo vind ik muziek van onder andere Wardruna en Faun heel erg mooi om naar te luisteren. De Youtube video hierboven bevat muziek van Wardruna: het nummer heet Helvegen. De muziek komt o.a. ook terug in de televisieserie Vikings. Hopelijk vind ik nog meer van dit soort prachtige muziek. Tips zijn welkom! In de tussentijd blijf ik rustig zoeken, ontdekken en mezelf een plekje geven binnen dit alles. Eens zien waar dit pad mij heen zal leiden. Voor nu kan ik in ieder geval zeggen, dat het voor mij voelt alsof ik na een lange reis eindelijk weer terug thuis kom..

 

15 Responses

 1. Daniëlle

  Mooi stukje! Voelt heel herkenbaar, al zou ik dat liever niet aan mezelf willen toegeven… Ik was ook altijd heel erg bezig met paganisme, de muziek van Faun, Omnia etc., leuke donkere kleding en rokken, ik heb zelfs dreadlocks gehad. Ik voelde me echt heel gelukkig.
  Tot de ‘echte wereld’ me weer veranderde. Ik maakte me teveel zorgen om wat iedereen ervan vond. Dus nu ben ik weer ‘saai’, al een jaar, maar wel zoals jij zegt: soms een beetje kinderachtig, soms netjes, wel gewoon wat ik zelf leuk vind om te dragen. En toch blijft het kriebelen! Kan het niet helemaal uitleggen, maar ik snap jouw stukje helemaal!
  Voor nu hou ik het maar gewoon zo, voel me zo ook prima. Maar die tijd dat ik wel pagan/anders was, was ook wel errug fijn…

 2. Susan

  Wat interessant, ik heb werkelijk waar nog nooit van Paganisme gehoord! Ik ben zelf christelijk opgevoed, 8 jaar flink “van God los gegaan” en nu sinds 2,5 jaar weer praktiserend Christen! Geldt voor mijn man hetzelfde. Hoe je het ook noemt, hetgeen waar je in gelooft kan je zoveel rust en houvast geven! Dat heb ik in die 8 jaar heel erg gemist, die rust en houvast. Heel mooi dat jij dit op deze manier ervaart. Ik merk zelf ook dat ik niet overal achtersta, het is ook maar net hoe je karakter is en hoe jij bepaalde dingen insinueert. Naar mijn mening maakt dat het geloof alleen maar interessanter en kun je met medestrijders lekker kletsen over hoe jij de dingen ziet. ‘t Verrijkt je leven!

 3. Marjolein

  Zo zie je maar weer dat ik nooit te oude ben om te leren. Je hebt het mooi verwoord en heb het met plezier gelezen. Succes met je zoektocht!

 4. Marieke

  Wat een mooi stukje.
  Zit toch een beetje in de familie denk ik.
  Zo is er een heel oud boekje (geloof dat papa dit heeft) met allerlei planten en kruiden met geneeskrachtige kruiden.
  Asatru is ook van de runen. Iemand in onze familie heeft ooit nog eens runen voor me gelegd. Hij had er veel verstand van.
  Ik was eerst van de Wicca maar voel me niet bij alles oké. Weet alleen dat ik een verbinding voel met de natuur.
  De maan speelt een grote rol en ik droomde vroeger van Odin en Donar….vraag me niet waarom hahaha.
  Maar nogmaals, mooi geschreven en respect dat je er zo open over bent.

  • Sandy

   Klopt dat dit in de familie zit. Sterker nog, ik weet niet of mijn moeder het verhaal van Opa Bavel ooit verteld heeft? Jij, ik en mijn moeder hebben alle 3 ‘dromen’ gehad vlak na zijn overlijden en alles sluit precies op elkaar aan. En ik heb begrepen dat er zo meer mensen in de familie zijn met bepaalde…kunsten, aanleg, hoe je het wilt noemen. Het past bij ons. Wicca was het voor mij uiteindelijk ook niet helemaal, vandaar dat ik de afslag ‘algemeen paganisme’ genomen heb.
   Sandy heeft onlangs geplaatst…Mijn favoriete Netflix series [deel 4]My Profile

 5. Patricia

  :) ik volg ook de asatru stroming :) het geeft ook ruimte voor vrije invulling… dus in dat opzicht doe je het dus prima!
  Ik denk dat iedere peganistische stroming ruimte geeft voor vrije invulling…. al zijn er (zoals bij ieder geloof) extremisten die net dat stapje in het absurte nemen waardoor ik plaatselijke schaamte krijg….
  wij vieren ook de meeste feesten al vullen we somige “modern” in zodat de dames niet te veel afwijken… (pasen en kerst bv..)

  Veel plezier met je ondekkings tocht :)

  • Sandy

   Wat leuk dat je gereageerd hebt! Wij vieren hier inderdaad ook de Christelijke feesten, naast mijn eigen feesten. Het is hier in huis dus altijd dubbel feest, haha ;-) Dat van die extremisten is jammer he, maar je hebt ze helaas overal. Ik zeg wel eens, er lopen meer gekken los dan dat er vast zitten. En dat geldt zeker ook binnen het thema Religie. Dat ze maar in een diepe slangenkruil vallen, stelletje…. 8)
   Sandy heeft onlangs geplaatst…Seizoensrecepten: herfstMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.