Mijn favoriete Paganistische muziek

geplaatst in: Lifestyle | 13

Toen ik eerder deze week alle blogartikelen aan het nalopen was zag ik dat ik in al die jaren nog nooit over mijn liefde voor Paganistische muziek heb geschreven. Shame on me! Daarom vandaag een blogartikel over mijn favoriete Paganistische muziek.

Paganisme.

Om te weten wat Paganistische muziek nou eigenlijk is, is het misschien eerst handig om te weten wat het Paganisme precies inhoudt. Mocht je nou echt geen flauw idee hebben, lees dan deze leerzame pagina eens door. Ik vertelde eerder ook al over mijn eigen zoektocht binnen het Paganisme. Het laatste jaar ben ik hier veel mee bezig (geweest) en ik voel me steeds meer terug thuis, terug op mijn plek.

Paganistische muziek.

De meeste Paganisten, Heksen, Heidenen, Druïden die ik ken zijn gek op muziek. Het is niet alleen gewoon maar wat bij elkaar geraapte melodie, het is iets wat ons raakt, op bijna artistieke wijze. Muziek kan mensen tot tranen toe ontroeren, kalmeren, vrolijk maken en muziek doet het altijd goed op feesten en bij het nemen van een afscheid. Ik denk dat wij bijna allemaal wel eens een afscheidsdienst met muziek van Marco Borsato hebben meegemaakt. En zelfs al ben je geen fan van zijn muziek, janken zul je. Muziek is voor mij persoonlijk  heel erg belangrijk en van de juiste muziek kan ik zowat in trance raken. Paganistische (folk) muziek in het bijzonder heeft op mij een kalmerend, bijna helend effect. Ik raak er ontspannen van en op sommige momenten voel ik me echt verbonden met mijn spirituele kant.

Instrumenten.

De meeste bands waar ik naar luister maken er een hele kunst van om mooie muziek te maken: zij gebruiken allerlei niet alledaagse instrumenten om hun muziek mee te maken. Hierdoor krijgt de muziek een heel andere sound dan de popmuziek die we gewend zijn. Zelf ervaar ik Paganistische muziek bijna als ‘oer’, het is heel primitief en tegelijkertijd bijna hypnotiserend om naar te luisteren. Sommige muziekgroepen of bands gebruiken muziekinstrumenten die al eeuwenoud zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is Einar Selvik, onderdeel van het Noorse Wardruna. Hij bespeelt diverse bijzondere instrumenten die mij stuk voor stuk kippenvel bezorgen. Schitterend. In deze video geeft hij een korte demonstratie van deze instrumenten.

Mijn favoriete muziek.

In de loop der tijd heb ik verschillende bands, groepen leren kennen. Sommigen hebben hele vrolijke nummer, anderen hebben juist weer ontzettend ‘zware’ muziek, bijna op het melancholische af. Ik zal eens een opsomming maken van een aantal liedjes die mij persoonlijk heel erg raken. Ik zal bewust een paar heel verschillende stijlen laten horen, zodat je een beetje een indruk kunt krijgen van wat ik zoal luister op een dag.Het eerste nummer wat ik je laat zien heet Helvegen en is een nummer van Wardruna. Jup, het is de groep met Einar Selvik, waar ik het net ook al over had. Helvegen is een prachtig nummer en gaat over doodgaan, over de weg naar het hiernamaals. En over de reputatie die je achterlaat, als je er niet meer bent. Ik vind het een geweldig mooi nummer en zou deze graag op mijn afscheidsfeestje willen, als mijn dag ooit aanbreekt. De clip is trouwens een Live optreden van Castlefest, uit 2012. Hopelijk komt Wardruna deze zomer ook weer naar Castlefest….Het tweede nummer klinkt héél anders. Dit nummer heet Federkleid en is van de Duitse groep Faun. Als ik muziek van Faun hoor, en dan met name dit soort nummers, krijg ik zin om buiten in de natuur de lente en de zomer te gaan vieren. Ik vind het een mooi, zomers nummer en ook hier weer hoor je verschillende muziekinstrumenten naar voren komen.Het derde nummer is er eentje van Anilah. Ook dit is weer heel andere muziek. Als ik de nummers van Anilah luister voel ik mezelf helemaal tot rust komen. Haar muziek werkt kalmerend en ontspannend. En…ik ben niet de enige. Mijn kitten Floki heeft precies hetzelfde. Het is een erg druk mannetje maar als ik deze muziek op heb staan komt hij bij me zitten. Je ziet hem dan binnen no-time helemaal in trance raken. Ik heb hier een filmpje van gemaakt en deze op Instagram gedeeld. Het nummer waar Floki naar luistert heet ‘Medicine Chamt.’Anilah zelf vond het een erg leuk fimpje :-)
Nummers 4 en 5 zijn van een Nederlandse folkmetal band: Heidevolk. Al zolang als zij bestaan ben ik weg van hun muziek. De eerste plaat is heerlijk rustig en instrumentaal. De meeste nummers van Heidevolk zijn echter een stuk ruiger, vandaar dat ik er nu twee naast elkaar leg. A Wolf in my heart komt trouwens van hun allernieuwste album, welke net is uitgebracht. Er is ook een Nederlandse versie van, Een wolf in mijn hart: deze vind ik persoonlijk nóg toffer. Hier is helaas geen Youtube versie van, maar hij is wel op Spotify te vinden.En dan hebben we daar Heilung. Ik denk dat de meeste mensen die ik ken dit níet kunnen waarderen, haha. Ik hoorde iemand al zeggen dat ze er de kriebels van kreeg. En dat kan ik me best goed voorstellen. Deze muziek is zó oer, zo rauw en zo primitief….De eerste keer wist ik ook niet wat ik hoorde. En toch….vind ik Krigsgaldr hélemaal tof. Deze clip is trouwens ook opgenomen op Castlefest…Damn you, Castlefest, ik kom er aan deze zomer!Weer iets heel anders: Eivør Pálsdóttir. Met de bloemenkrans in haar haren en haar bloemetjes jurk aan ziet ze er veel lieftalliger uit dan de mensen van Heilung. Haar muziek vind ik vreselijk tof, en de clip die hier bij zit ook. Je zult maar zulke mooie muziek mogen maken in het midden van een Fjord, verdorie wat een straf zeg, poe hee….Als afsluiter heb ik Einar Selvik nog een keertje uitgekozen. Hier zie je hem samen met een pracht van een orkest. Het is een Vikings tribute optreden tijdens the International TV Series Gala en ik krijg er echt kippenvel van, whoah! Ik ben jaloers op iedereen die hier bij is geweest die dag.

Tot zover een (heel) aantal van mijn persoonlijke favoriete Paganistische liedjes. Ik hoop dat je een beetje een indruk hebt kunnen krijgen van de verschillende soorten muziek en de verschillende soorten instrumenten die er worden gebruikt. Ik weet dat dit heel andere muziek is dan wat de meeste mensen gewoonlijk luisteren, en ik hoop dat er wat tussenzit wat ook bij jou dat ‘wow’ gevoel geeft. Laat het me gerust weten, vind ik leuk ;-)

 

 

 

Foto van Einar Selvik: Wikimedia.

13 Responses

 1. Rory

  Anilah (geluisterd via Instagram, want het nummer hierboven is geblokkeerd) en Heilung vind ik gaaf. Terwijl het eigenlijk helemaal mijn stijl niet is. De laatste van Einar Selvik vind ik ook bijzonder en ritmisch. Dankjewel voor het delen van je muzieksmaak, de uitleg en alle voorbeelden. Inspirerend. Al typende luister ik dus naar het laatste nummer (laatste video) en het doet eigenlijk wel wat met mij.
  Rory heeft onlangs geplaatst…Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom? + winactie dagpasMy Profile

  • Sandy

   Oh goed dat je het zegt! Blijkbaar heeft de video een blokkade gehad van Youtube. Ik heb er nu een andere Anilah plaat voor in de plaats gezet. En wat leuk om te lezen dat het je wat doet, ook al is het helemaal je stijl niet!
   Sandy heeft onlangs geplaatst…Sandy’s boekenlijstje – winter 2018My Profile

 2. Mir

  Heidevolk kende ik al wel een beetje, ik kom ook uit Arnhem. De andere muziek ga ik eens luisteren, bedankt voor het delen

 3. Tom Outdoor

  Ik had hier echt nog nooit van gehoord!
  Ik waardeer het wel als mensen uitkomen voor hun passie/hobby e.d.
  Gaaf! en weer wat geleerd

 4. Janine

  Ik wist niet dat dit bestond! Niet helemaal mijn smaak, maar waarderen kan ik het wel. Leuk dat je dit deelt! X

 5. Lodi

  Grappig, toch dat je door blogs lezen echt van alles nieuws kan leren, er gaat een wereld voor me open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.