Knutselhobby’s van vroeger

geplaatst in: Creatief & DIY | 6

Je kent het vast nog wel, toen je nog een heel jeugdig persoontje was, héél lang geleden, had je vast en zeker wel een knutselhobby waar je tegenwoordig weinig of zelfs niets meer van hoort. Puur jeugdsentiment stroomt je hart binnen wanneer je bij toeval eens wat over die hobby van vroeger leest of hoort.Voor iedereen is dit ultieme gevoel van jeugdsentiment anders: iemand die in 1953 geboren is heeft tenslotte andere jeugdherinneringen dan iemand die in 1992 geboren is. Zelf ben ik in 1984 geboren, en voor mij zijn de volgende knutselhobby’s ultiem jeugdsentiment!

Strijkkraaltjes.
Als kind was ik er helemaal weg van: strijkkraaltjes. Uren lang kon ik in de bak met kraaltjes graaien op zoek naar de juiste kleuren. Onze werkjes waren vaak vooral nogal psychedelisch gekleurde ‘onderzetters’ ofwel cirkels, echte figuurtjes maakten we niet zo vaak. Wat zal m’n moeder gezucht hebben als ze het strijkijzer weer eens tevoorschijn kon halen…
Ik zie nog regelmatig strijkkraal figuren op begraafplaatsen langskomen, schattige kleine werkjes die voor en door kinderen gemaakt zijn. Ze maken zo’n droevige plek weer een heel stukje vrolijker, vind ik.

Origami en Theezakjes vouwen.
Als kind was ik dol op origami. Nu nog steeds overigens. Ik heb heel wat lopen balen als een figuur weer eens mislukt was, maar de keren dat ik een figuur uit mijn boekje perfect had nagemaakt kan ik me nog goed herinneren: wat was ik trots op mezelf als het gelukt was! De figuren heb ik overigens allemaal bewaard, als herinnering aan al die kleine overwinningen.
Theezakjes vouwen vond ik ook superleuk, alleen kon ik het niet mooi. Ik had vroeger een vriendinnetje waarvan de moeder het heel goed kon, ik vond het prachtig om haar werkjes te zien, net alsof je naar een caleidoscoop aan het kijken was! Een hele poos heb ik Pickwick theezakjes gespaard maar uiteindelijk is deze hobby vanzelf weer in de ijskast verdwenen.

Figuurponsjes.
Mijn eerste figuurponsje is er eentje met een huilende wolf. Wat vond ik dat toch prachtig spul! Met een simpel drukapparaatje kon je allerlei figuurtjes uit papier ‘knippen’. Uiteindelijk heb ik zo’n beetje 11 van die ponsjes gespaard, en elke kaart die ik de deur uit deed moest en zou geponst worden, haha! En ja, ik heb al mijn figuurponsjes nog in huis.

Fimoklei.
Tegenwoordig is alle fimo klei zacht (Fimo soft), maar vroeger was dit nog niet zo. Ik heb heel wat uurtjes gestoken in het zelf zachtkneden van mijn fimoklei. Maar de resultaten waren iedere keer weer ontzettend leuk: ik maakte altijd diertjes van mijn fimoklei en gaf ze vaak aan mijn moeder. Het meest trots was ik nog wel op mijn glitterfimo, daar was ik erg zuinig op, vond het vaak zonde om te gebruiken, haha!

Ministeck.
Nog zo’n hobby waar je bijna niets meer van hoort: ministeck! Dit is eigenlijk hetzelfde idee als bij strijkkraaltjes: figuren maken van kleine gekleurde pixeltjes, alleen zijn de pixeltjes bij ministeck vierkant en moet je ze in een plaat drukken. Ik had, van wat ik me nog kan herinneren, een doos met een paard, eentje met een poes en eentje met een hond in bezit. Helaas heb ik deze dozen geen van allen bewaard, ik heb ook geen idee wat er mee gebeurd is. Volgens mij verkopen ze ministeck nog wel, maar niet overal meer.

Dit waren slechts een paar van de knutselhobby’s die ik als kind had, want uiteindelijk heb ik echt enorm veel hobby’s gehad. De één was van korte duur, en met sommige hobby’s ben ik nu nog bezig. Ik ben benieuwd naar jouw jeugdsentimentele hobby’s.


In welk jaar ben jij geboren en welke hobby uit jouw jeugd is je het meeste bijgebleven?

6 Responses

 1. Lady Waikiki

  Ik ben van 1988 , samen met men moeder maakte ik ook altijd mini-steck figuren…
  Ikzelf had toen enkele van scooby-Doo en andere tekenfilm figuren ,
  terwijl men moeder tijgers en paarden maakte…

  Ik herinner mij nog een tijd van vriendschaps bandjes en scoobiedoe , ook kaarsen maken heb ik nog gedaan met men tante.

  verder vond ik koken en bakken toen ik jong was ook altijd al een leuke bezigheid ! En dit doe ik nog steeds even graag ! :evil

 2. Sandra Spaans

  Ik ben zelf geboren in het jaar 1967, en ik speelde met poppen en duplo en heel klein beetje lego. Ik had van die kleine poppentjes die we konden sparen bij de OMO wasmiddel. Ik had veel potloden en papier en daar moest ik het meedoen. Ik kreeg toen ik 5 jaar was een zelf gemaakt poppenhuis en daar heb ik heel wat jaren meegespeeld. Vingerpoppentjes kreeg ik van mijn tante en die maakte ze zelf. Toen ik wat ouder was zo’n jaar of 15 kreeg ik van die klei …Dash… en daar gingen we dan kunstwerken van maken. En een ander hobby van mij was kranten knipsels bewaren van een strip en die dan in een plakboek plakken…van Kapitein Rob stond altijd in Het Parool.
  Verder kan ik me niet zo goed meer bedenken waar ik zoal mee speelde. Maar weet wel dat ze nu tegenwoordig leuke dingen hebben en we ons aardig mee kunnen vermaken…
  Gr Sandra :angel

 3. Francisca

  Geboren in 1985. Wat me bijbleef was het spelen met duplo, barbies, knutselen met papier, tekenen en zo nu en dan iets met klei. Later ben ik op beeldjes gaan schilderen (naam materiaal kwijt, ze waren wit, ik gaf ze kleur), gaan borduren en in de weer geweest met kralen.

  • Sandy

   Oooh jaah je bedoelt die gipsbeeldjes! Met die rooie rubberen malletjes die erbij zaten. Nu je het zegt, dat hebben wij vroeger ook nog gedaan ja. Sterker nog, tijdens mijn vrijgezellenfeestje hebben mn moeder en zusje nog wat van die beeldjes voor Ruben gemaakt
   :love

   • Francisca

    Dat zou best nog wel eens kunnen, al kan ik me niet zoveel herinneren van de mallen. Maar in ieder geval wel een leuk klusje om een middag of avond zoet mee te zijn :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.