Mijn eerste Bentō

geplaatst in: The Food Life | 14

Hallo, mijn naam is Francisca en ik ben gastschrijver voor Passion 2 Create. Mijn grootste passie is Japan, mijn eerste blog gaat dan ook over iets typisch Japans: Bentō. Wat dit nu precies is? Lees verder om daar achter te komen :wink:

Bentō is van origine Japans. In Japan kun je het kant-en-klaar in de winkel kopen, maar bij voorkeur maak je het zelf. Je neemt het mee in een Bentō box naar je school of werk en eet het op tijdens de lunch. Het bestaat meestal uit restanten rijst, vlees of vis en groenten. Ook erg geschikt voor vegetariërs: vergeet vlees en vis en ga los met groenten, fruit, rijst en tofu!

De bentō begint langzamerhand ook voet aan de grond te krijgen in Nederland. Ik heb het zelf net geprobeerd, maar ken al een aantal websites van mensen/bedrijven die bentō promoten.

Inmiddels zijn er hulpmiddelen om leuke vormpjes te maken van bijvoorbeeld brood. Maar je kunt ook simpel een aantal schijfjes komkommer en een blokje kaas in je bentō stoppen. Of denk eens aan een aantal druifjes, een handje noten en verse worteltjes. Ook voor kinderen kun je het leuk maken door er figuren van te maken. Een rijstballetje met daarop een gezichtje, gemaakt van zeewier is vaker aantrekkelijker om te zien dan losse rijst.

Zelf heb ik ook geprobeerd een bentō klaar te maken.
Tijdens mijn bezoek bij mijn moeder vond ik een oranje doosje in het stof, dit doosje is ooit gebruikt als boterhamdoos en ik heb hem meteen nieuw leven ingeblazen. Ik ben begonnen met het brood. Na een aantal dagen zijn de korsten al wat hard. Ik hou er zelf niet zo van, ik denk zelf kinderen ook niet. Ik heb een rondje geprobeerd te snijden, met de juiste materialen kun je makkelijk vormen maken. Maar omdat ik geen van deze hulpmiddelen in huis heb, moet ik het doen met wat ik heb. En zo was mijn rondje een beetje misvormd. Ik had nog filet american over en moet het vandaag opmaken. Ik had dus meteen mijn bestemming voor de 2 sneetjes brood. De overgebleven stukken brood zijn natuurlijk voor de eendjes. :-D


Mijn tweede onderdeel was de komkommer. Deze moet trouwens zo snel mogelijk op. Ik heb hem al even in de koelkast liggen, zonder dat hij aangeraakt is. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Ik heb met mijn mes een verticaal gesneden, ik draai de komkommer een kwartslag om hetzelfde te doen. Dan snij ik de punt van de komkommer eraf en heb ik 5 stukken komkommer op een leuke manier gesneden. Uiteindelijk heb ik de toppen van deze stukjes komkommer eraf gesneden, zodat ze rechtop in mijn doosje kunnen. Ik heb ook nog wat schijfjes komkommer gesneden. Deze schijfjes zijn voor mij even de afscheiding van het brood en de rijst.


Met een eetlepel heb ik een ronde vorm gemaakt van de rijst. Daaroverheen heb ik stukjes komkommer gedaan. Het is een beetje rommelen, maar dan heb je ook wat. Omdat ik niet allemaal bentō-hulpmiddelen tot mijn beschikking heb, ben ik creatief te werk gegaan. De gekleurde bakjes zijn van origine bedoeld om in de oven mini-cakes mee te bakken. Ditmaal gebruik ik de siliconen bakjes, een bakje voor het zout voor het ei en een lekkernij. Ditmaal heb ik gekozen voor een bonbon. Het ei heb ik in het vormpje gedaan en in de magnetron gedaan. Ik wilde het vormpje gebruiken, zodat het ei deze vorm zou aannemen. Nu moet je het op 1 of andere manier kunnen afdekken, want ei in een magnetron kan ploffen/spetteren door de warmte. Wees gerust, ik heb het afgedekt! Ik denk dat een ei, gemengd met wat rijst en komkommer een prima hapje is.


Ik had nog frikandeau over, deze heb ik opgevouwen en in mijn doosje gedaan. En ik had nog een rolletje smeerleverworst erbij gedaan, maar misschien was dit wel wat veel van het goeie. Dan nog een lepeltje erbij en mijn eerste bentō is klaar!

Na het bekijken van al die foto’s krijg ik er trek van, jij ook? Tijd om eens zo’n leuk doosje en wat gereedschap te kopen en wat in elkaar te knutselen?

ITADAKIMASU!! (‘Laten we eten’ in het Japans)

14 Responses

 1. Nynke

  Ik heb laatst via ebay van die hele leuke prikkertjes aangeschaft, daar kan je je lunch ook heel mooi mee opsieren.

 2. Sushi «

  […] Japans forum waar ik lid van ben bracht mij op het idee om eens wat te gaan proberen met Sushi, een artikel op mijn andere (hobby) blog bracht me op het idee om eens wat met Bentō te gaan proberen. Beiden […]

 3. Sandy

  Bento lijkt me echt leuk om eens te doen zeg, ziet er heerlijk en gezond uit! En ik lees hier nog enkele goede tips omtrent de hygiëne, ook handig ja! Ik ben benieuwd naar je toekomstige winkeltje, Samantha!
  :love

  • Francisca

   Over hygiëne had ik nagedacht, maar niet zo super. Ik heb de bentō ook direct opgegeten, gezien ik het maakte voor dit blog. Het is toch wat ingewikkelder dan je denkt ;-)

  • Samantha Nicola

   Ik ook! Zoals je je kunt voorstellen heb ik contact met mijn toekomstige leveranciers even uitgesteld maar nu toch weer bezig! Ik hoop dat ik mijn deadline van eind april nog red, uwv beloofd telkens terug te bellen ivm krediet, dit is inmiddels 11(!) keer niet gebeurd.

   En als je eenmaal door hebt hoe het zit is het niet zo ingewikkeld meer hoor! =D

 4. Samantha Nicola

  Leuk dat er aandacht voor is! Maar sommige dingen in je post kloppen niet helemaal =) Ook een sandwich kan een bento zijn ;-) Kijk anders hier: http://cy-v.nl/uiteendoosje/met-bento-starten/ onder het kopje ‘verschil gewone lunch en bento’.
  En meestal maak je niet je eigen bento maar doet je moeder of echtgenote dat ;-) Als moeder doe je het dan wel weer voor jezelf, als je het dan al nodig hebt. En je stopt nóóit rauw vlees in je bento!

  • Francisca

   Fouten zijn er om gemaakt te worden. Ik kon zelf weinig informatie vinden over wat er echt in mag en wat niet. Er word wel gesproken over vlees, maar vond niks over rauw vlees. Vis mag wel rauw?

   • Samantha Nicola

    Nope, ook niet. Je moet er rekening mee houden dat je lunch enkele uren op kamertemperatuur staat: de ideale temperatuur voor bacteriën om te vermenigvuldigen. Dus alles moet geheel gaar, zelfs ei. Je bento kan zelfs een mini-broeikasje worden in de zomer, dus moet je er koelelementen in doen. En alles zo min mogelijk met je handen aanraken. In bovenstaand linkje staan dat soort dingen op een rijtje, voornamelijk omdat het er nog niet is in het Nederlands. Net als een winkel, maar daar komt binnenkort verandering in! =D

    • Francisca

     Okee. Want er is gewoon weinig (betrouwbare) informatie te vinden. En ik ben dus als ik jou alleen moet geloven, tegenstrijdige websites tegengekomen. Maar dat is ook niet zo gek, want de 1 maakt een bentō zoals zij dat willen, de ander doet het volgens de regels. Ik ben zelf geen boterhamliefhebber, maar heb toch brood in mijn bento gedaan. Het is maar net hoe je het wilt natuurlijk.

 5. Drya

  Ik heb het een half jaar terug ook eens geprobeerd omdat het op mijn to-do lijst staat maar ik was er zelf nog niet zo tevreden over dus zal ik het zeker nog eens opnieuw proberen. :-)
  Leuk gemaakt Fran!

  • Francisca

   Dankjewel. Het is gewoon voor het eerst. Ik ben tijdens het maken van de bentō verder gaan kijken: wat kan ik erin stoppen, wat niet. Ik ben ook niet helemaal tevreden, maar ik heb mijn best gedaan. :yay

 6. Jess

  Het ziet er wel erg lekker uit, maar voor mij iets teveel gedoe qua eten.
  Voor mij gewoon simpele boterhammetjes ;)
  Maar voor een keer is het wel origineel. :cool

  • Francisca

   Je moet er wel wat voor doen, maar dan heb je wel wat unieks. Wat je ook kan doen is werken met restanten van voedsel. Dus wat je over hebt gehouden van het avondeten en wat koud ook opgegeten kan worden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.