Postcrossing: hoe begin je er aan?

geplaatst in: Creatief & DIY | 8

De maand Juni is door Passion 2 Create uitgeroepen tot  ‘de maand van het schrijven’, waarmee wij het ouderwetsche schrijven eens een hele maand lang fijn in het zonnetje willen zetten. Daarom zul je deze maand meerdere ‘schrijf-gerelateerde’ artikelen tegenkomen op onze blog.

Ik wil graag beginnen met een artikel over Postcrossing. Ik krijg namelijk nog wel eens de vraag, hoe men hier het beste mee kan beginnen. Daarom bij deze een zéér uitgebreid artikel vol met handige tips en leuke foto’s!

Om te beginnen is het handig om te weten wat Postcrossing is. Lees daarom eerst ons artikel over Postcrossing, mocht je het nog niet weten. Vervolgens is het wel handig om te weten, wat je zoal in huis moet hebben om te kunnen Postcrossen. Ik zal alle onderdelen uitgebreid bespreken en meteen enkele shoptips geven :wink:

Ansichtkaarten.
Simpele, enkelvoudige ansichtkaarten. Praktisch alle postcrossers willen graag ansichtkaarten ontvangen. Misschien dat er een zeldzame enkeling liever een wenskaart heeft (een dubbele kaart) maar ik moet de eerste nog tegenkomen. Ansichtkaarten kun je op verschillende plaatsen kopen.
~ In de meeste steden of dorpen kun je wel een of enkele ‘groetjes uit….’ kaarten vinden. Deze zijn doorgaans bij boekhandels of lokale VVV kantoren te koop. Ook de Xenos heeft prachtige ansichtkaarten te koop, dus geef je ogen ook zeker de kost bij andere winkels.
~ Ook via internet zijn er ontzettend veel leuke kaarten te koop. Zo hebben wij zelf een paar prachtige kaartensets te koop die erg geschikt zijn voor postcrossing. En via iDrukker kun je soms gratis kaarten krijgen. Bezoek de website op verschillende tijden om te zien wanneer de kaarten worden weggegeven.
~ En wat dacht je van attractieparken? De Efteling, verschillende dierentuinen, Duinrell, Walibi, noem het maar op. Allemaal verkopen ze leuke kaarten waar je echt wel wat aan hebt.
~ Heb je een familielid, vriend of vriendin die een andere stad of een ander land bezoeken? Vraag of zij wat leuke (onbeschreven!) ansichtkaarten voor je willen meenemen. Vragen kan nooit kwaad tenslotte!


Wees niet bang om op verschillende plaatsen allerlei soorten kaartjes in te slaan. De meeste postrossers geven in hun profiel aan wat hun wensen zijn. Je bent nooit verplicht om hier op in te gaan, maar het is wel leuk als iemand om een kaart van een koe vraagt en jij hebt deze toevallig net in je collectie zitten. Je krijgt dan ook vrijwel altijd een erg enthousiaste reactie als je kaart wordt geregistreerd. Het enige waar je de meeste postcrossers echt niet blij mee kunt maken zijn advertentie (gratis) kaartjes, ook wel ad-cards genoemd. Denk dan aan de Boomerang freecards. Slechts een enkeling zal er gelukkig mee zijn. :wink:

Zelf heb ik momenteel de volgende kaarten standaard op voorraad. Met mijn voorraadje kaarten hoef ik eigenlijk nooit speciaal naar de boekhandel te gaan. Er zit altijd wel een kaart bij die ik kan gebruiken:

Toeristische kaartjes.


Kinderkaartjes.

 

Passion 2 Create kaartjes.

 

Dagje-uit kaartjes.

 

iDrukker kaartjes.


Luxe kaartjes.

 

Postzegels. (update in mei 2014)
Wanneer je eenmaal met postcrossing bezig bent is het handig om een fikse stapel postzegels op voorraad te hebben, want je zult snel genoeg merken dat ze op zijn voor je het weet. Voor alle landen buiten Nederland heb je tegenwoordig een zogeheten Internationale postzegel nodig. Deze zegels kosten €1,05 per stuk
Wat betreft deze Internationale postzegels is PostNL over het algemeen oersaai: de ontwerpen zijn niet erg bijzonder. We hebben erg weinig keus wat betreft postzegels: ze zijn erg prettig omdat ze, net als stickers, plakken maar je raakt er snel op uitgekeken. Als je van een beetje variatie houdt kun je via de site Postzegelsmetkorting een flinke voorraad échte postzegels inkopen. Je kunt dan zelf postzegels plakken tot je aan het juiste bedrag komt.


Sommige postcrossers vragen om leuke postzegels op hun kaart. Je kunt in zulke gevallen dus kiezen om je kaart met dit soort postzegels te beplakken. Een verplichting is het zeker niet, hoe opdringerig sommigen ook kunnen zijn in hun enthousiasme  :naniena

Versiering.
Elke kaart die ik verstuur is een klein feestje om te zien. Ik heb tientallen soorten stickers in huis. Niet te groot uiteraard, anders is de kaart één en al sticker en dat willen we nu ook weer niet. Leuke, kleine stickertjes dus. Stickers kun je bijna overal kopen: in heel veel winkels, zoals de Action, Zeeman, Wibra, speelgoedwinkel of bijvoorbeeld bij de HEMA, keuze genoeg! Ook via allerlei webwinkels kun je stickers aanschaffen. Passion 2 Create verkoopt bijvoorbeeld leuke kawaii stickertjes. Zelf heb ik ook superschattige labelstickers via e-bay besteld met hierop mijn naam. Ze zijn schattig, lekker klein en erg betaalbaar! Je moet alleen wel circa 3 weken wachten voor je bestelling in huis is, maar het is zeker de moeite waard om eens een bestelling te doen via e-bay.
Tot slot gebeurt het soms dat ik een kaart in een envelop verstuur, omdat daar specifiek om gevraagd word. In dat geval plak ik de envelop dicht met decotape, ik heb namelijk een hekel aan enveloppen dicht likken, yuck. Deco tape is plakband maar dan met een schattig opdrukje. Ook dit is hier en daar wel te verkrijgen via verschillende webwinkels. En ik heb het wel eens bij de Action gezien, maar of ze dat nu nog hebben, durf ik niet te garanderen.

 

Profiel.
Elke postcrosser heeft een eigen profiel. Het mijne kun je bijvoorbeeld hier bekijken. Sommige mensen zetten er hele levensverhalen op, terwijl anderen er helemaal niks in zetten. Over het algemeen wordt het zeer gewaardeerd als je in je profiel aangeeft wat je wensen of voorkeuren zijn. Dit zodat de verzender een beetje kan inschatten wat voor kaart leuk zou zijn om aan jou te versturen. Sommige postcrossers zijn hier wat feller in, zij hebben meer een soort eisen lijstje met punten waaraan een kaart moet voldoen. Daar hoef je je niks van aan te trekken. Bij postcrossing zijn namelijk geen verplichtingen, geen eisen. Niets. Welja, het zou fijn zijn als je je kaarten voldoende frankeert en voorziet van de id-codes uiteraard, maar voor de rest is alles geheel vrijblijvend. Probeer wel altijd een beetje normale kaarten te versturen. Afgehakte hoofden, dode dieren, Boomerang cards, morbide humor, zelfgemaakte kaartjes of vergeelde kringloop kaartjes zullen doorgaans niet snel in de smaak vallen bij ontvangers, tenzij ze er specifiek om vragen.

Meer postcrossing?
Op het Passion 2 Create forum hebben we een speciaal postcrossing prikbord, waar liefhebbers tips, verhalen, en vragen met elkaar uitwisselen. Mocht je graag willen meekletsen dan zul je je wel eerst even moeten registreren, als je dat nog niet gedaan hebt. Je hebt dan ook toegang tot alle andere prikborden. Forumleden van Passion 2 Create krijgen deze hele maand 10% korting op hun aankopen in het webwinkeltje, wat het dus extra aantrekkelijk maakt om je aan te melden. Ook Postcossing.com heeft een eigen Nederlandstalig prikbord waar onder andere veel leuke kaart-acties georganiseerd worden.

Enkele handige links.
Postzegels bij PostNL/CollectClub

8 Responses

 1. tanja

  Ik ben net 1/2 jaar begonnen en vind het erg leuk en een uitdaging om de gevraagde onderwerpen op een aanzichtkaart te versturen. ik heb ook erg mooie terug gekregen en mag nu 6 kaarten per keer verturen.
  Ik organiseer zelfs op 1-9-2013 om 12:00 een postcrossing picknick in utrecht :cheers er is dan tijd om kaarten te kopen in de winkeltjes en op de streekmarkt, waarna we op een geschikte plek qua weer gaan picknicken eventueel kaarten ruilen , schrijven en gezellig kletsen. :post

 2. Helmy Lommen

  Hoi,

  Ik had al eens eerder gehoord van Postcrossing, nooit aan toe gekomen.
  Google stuurde me door naar deze site, erg nuttige informatie.
  Ga er zeker mee beginnen, ben al van kinds af gek op kaarten…Stuur ook elke week kaartjes naar kinderen Post voor Kanjers…mooi initiatief!

  Heb jou pagins bekeken op postcrossing, heb nu 1 vraagje, zag daar de kaarten opstaan die je gekregen hebt (foto?) kun je die makkelijk plaatsen heb nl geen scanner, kan er wel foto van maken en dan er p zetten kan dat? is dat”verplicht”

  Ga er zeker mee beginnen tof!

  Groetjes Helmy

  • Sandy

   Hoi Helmy,
   Het is niet verplicht om de kaarten die je krijgt (en evt verstuurt) in te scannen. Je kunt er inderdaad ook een foto van maken, en dan deze online plaatsen, dat heb ik al vaker mensen zien doen :-)

   Heel veel postcrossing plezier (of: happy postcrossing, zoals we dat zeggen) en mocht je vragen hebben, stel ze gerust hier of op ons forum, mocht je lid zijn. :-))

 3. Renate

  Bij PostNL Collectclub hebben ze velltjes postcrossing postzegels te koop. 5x werled en 5x europa op 1 velltje. bij 2 velltjes zijn er geen verzendkosten. Krijg altijd leuke reakties op de postzegels.

 4. Mariam

  Ik bestel wel eens kaarten bij goedkope-briefkaarten.nl. Die zijn best te betalen en je kunt gelijk postzegels meebestellen.

 5. Toon

  Leuk overzicht en mooie suggesties voor deze superhobby!
  Zie ook mijn site postcrossing.jouwweb.nl
  :kiss

 6. Jess

  Hahahahaha OMG afgehakte hoofden! :laugh :laugh

  Vind nog steeds die P2C kaarten erg mooi. Die luxe kaarten die je hebt trouwens ook :love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.