snail mail: hoe begin je er aan?

geplaatst in: Creatief & DIY | 7

Lang leve slakkenpost! Na het plaatsen van mijn eerste blogartikel over snail mail, heb ik veel leuke reacties gehad. Hier op het blog, op ons forum en via social media. Steeds meer fans komen er bij, en dat vind ik geweldig om te zien. Toch krijg ik, heel begrijpelijk, ook best vaak de vraag hoe je hier het beste mee kunt beginnen. Waar haal je snail mail spulletjes, wat heb je zoal nodig en, ook niet onbelangrijk: waar vind je leuke nieuwe penvriendinnen? Vandaag ga ik hier een heleboel over vertellen. Bereid je voor op een artikel vol met tips, links en inspiratie. Enjoy!

Een beginners-voorraad aanleggen.
Die-hard snail mailers hebben inmiddels al dozen en kastjes vol met leuke snail-mail spulletjes. Maar ook zij zijn op een dag begonnen met helemaal niks in huis. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig, om te kunnen snail mailen? Om te beginnen: vraag jezelf af wat je allemaal wil gaan doen? Wil je ook gaan postcrossen? Dan is het handig om daar rekening mee te houden, bij de aanschaf van je spulletjes. Hier lees je hoe je het beste met postcrossing kunt beginnen en wat je zoal nodig hebt.

Om te beginnen zorg je voor een plekje in je woning, waar je al je spulletjes kwijt kunt. Op het begin zal het nog niet meteen heel veel zijn, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je al heel snel geen ruimte meer zult hebben in dat ene doosje. Houd daar dus rekening mee. Zelf heb ik de spulletjes die ik het vaakst gebruik, in een plastic kratje zitten. In een stevig doosje bewaar ik mijn postcrossing kaarten en in een klein plastic ladebakje bewaar ik postzegels, adresstickers en visitekaartjes. De rolletjes tape bewaar ik in een blikje. Overigens, op de foto zie je mijn blikje, een goeie week na het maken van de foto pasten de rolletjes tape er al niet meer in, dus ze zijn al verhuisd naar een groter blik. En mijn plastic kratje begint ook al aardig uit te puilen. Zo snel kan het dus gaan.

Wat voor spulletjes heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van jou af: hoe bont en vrolijk wil je het gaan maken met het snail mailen? Laten we nu even uitgaan van een goede basis, en als eerst de belangrijkste spulletjes opsommen. Later zal ik nog wat shoptips geven.

 • Enveloppen. gewone (witte of gekleurde) enveloppen in verschillende maten, maar beter nog zijn de zogeheten bubbeltjes enveloppen. Deze zijn een stuk steviger dan de standaard enveloppen. Mocht je kleine cadeautjes gaan versturen dan zou ik de snail mail zeker in een bubbeltjes envelop versturen. De kans is veel kleiner dat je poststuk gestolen wordt onderweg (ja dat gebeurt helaas!) of dat de cadeautjes uit de envelop scheuren en kwijtraken op het sorteercentrum van PostNL. Tip: maak je eigen enveloppen van stevig papier uit oude magazines.
 • Postzegels. Lijkt me voor zich spreken. Ga je snail mailen met mensen binnen je eigen land, dan kun je standaard postzegels gebruiken. Hier in Nederland zijn dat ‘Nederland 1’ zegels voor brievenbuspost. Ga je je post naar het buitenland versturen, dan zul je andere postzegels nodig hebben. In Nederland zijn dit ‘Europa 1’ of ‘Wereld 1’ postzegels voor brievenbuspost. Tip: er zijn regelmatig allerlei speciale uitgaven van postzegels te verkrijgen. Een envelop met een Neushoorn-postzegel is toch weer net wat leuker om te zien dan zo’n standaard Koningin Beatrix zegeltje.
 • Briefpapier. Om brieven te kunnen schrijven heb je briefpapier nodig (goh). Dit is er tegenwoordig in allerlei printjes en in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. Populair is kawaii briefpapier, retro/vintage briefpapier of gewoon heel rustig briefpapier met een bescheiden bloemenprintje. Op sommige websites kun je ook briefpapier printen. Even laten drogen en klaar voor gebruik. Handig!
 • Tape. Inmiddels zowat onmisbaar voor iedere snail mailer: rolletjes tape. Je kunt er de brieven mee versieren, je kunt er de enveloppen mee versieren, cadeautjes mee inpakken, noem het maar op. Tape is in tig soorten opdrukjes te koop, er is voor iedereen wel wat leuks bij: tape met kawaii opdrukjes, bloemetjes, felle neon kleuren, ruitjes, streepjes…Handig om te weten: er zijn verschillende soorten tape te verkrijgen. Ik zal de meest gebruikte eens op een rijtje zetten:
  Deco tape: dit is plastic tape, net als gewoon plakband. Maar dan met een opdrukje er op.
  Washi tape: dit is tape van Japans rijstpapier. Je kunt het makkelijk afscheuren en je kunt het ook hergebruiken.
  – Masking tape: dit is ‘gewone’ papiertape. Ook Masking tape kun je hergebruiken.
  Fabric tape: dit is tape van stof, of eigenlijk is het een reepje stof of kant met een plaklaagje er op.
  Tip: papiertape is goed herbruikbaar, omdat het vrij gemakkelijk loslaat. Leuk om je meubeltjes of vazen mee te versieren, maar de buitenkant van een envelop wat minder: wanneer de postbode jouw snail mail in de regen moet bezorgen, kan de tape loslaten.
 • Stickers. Ze zijn leuk, schattig, stoer, met glitters, met een geurtje of in 3D. Stickers zijn er in alle soorten en maten, en je kunt er je brieven, kaarten en enveloppen heel goed mee versieren.
 • Stempels. Ook heel populair zijn stempels. Je kunt er je brieven maar zeker ook je enveloppen erg leuk mee versieren. Ik heb ze al in verschillende webshops gezien en er zitten erg leuke exemplaren bij. Zelf heb ik er geen in bezit, maar ze staan nog wel op mijn wish-list.
 • Kaarten. Dubbele (wens)kaarten, ansichtkaarten. Het is altijd handig om er een paar in huis te hebben. Is jouw penvriendin jarig, dan kun je haar een leuke kaart meesturen met je snail mail, en voor postcrossers is een goede voorraad kaarten hoe dan ook een must om te hebben.
 • (Hobby)lijm en gewone plakband. Voor het vastplakken van kleine priegelige onderdeeltjes, stickers die dienst weigeren of enveloppen die bijna uit hun voegen barsten. Gewone plakband heb je onder andere nodig als je de buitenkant van je envelop hebt versierd met papiertape. Je kunt er dan het beste nog een extra laagje plakband overheen doen in verband met loslaten.
 • Goodies! En daarmee bedoel ik leuke kleine hebbedingetjes die je als cadeautjes mee kunt sturen in je snail mail. Denk dan aan velletjes stickers, zakjes thee, schelpjes, snoepjes, labels, gehaakte figuurtjes, knoopjes, mini wasknijpertjes, kleine memoblokjes, zakjes bloemenzaad, wierookstokjes….noem het maar op!
 • Opbergruimte. Last but not least: zorg voor goede opbergruimte. Een stevige kartonnen doos, een plastic krat, een ruime lade in de kast of een speciale kast voor al je hobbyspullen. Wat extra bakjes voor kleine prulletjes zullen ook altijd handig zijn. En houd er rekening mee, dat je al snel wat meer ruimte nodig zult hebben, want voor je het weet ben je net zo’n verslaafde snail mailer als mij en tig anderen :relax
Mini envelopjes for the win ♥

Waar kan ik leuke snail mail spulletjes kopen?
Om te beginnen zijn er verschillende winkels te vinden waar je hobbywaren kunt kopen.
Winkels zoals Pipoos hebben een groot assortiment met goede kwaliteit artikelen en je kunt meteen alles in één keer inkopen. Nadeel: Pipoos is niet echt een goedkope winkel.
Een alternatief is de Action, hier hebben ze geweldige snail mail spulletjes voor heel weinig geld. Nadeel: de kwaliteit is niet altijd even goed, en het assortiment is beperkt. Op de foto hier boven zie je allemaal spulletjes die ik bij de Action heb gekocht: verschillende soorten lijm, rolletjes papiertape en een klein papierblokje.
Ook bij winkels zoals de HEMA, Big Bazar, Euroland, Zeeman, Wibra, V&D en Xenos kun je leuke spulletjes vinden om mee te snail mailen.

Ook kun je eens een kijkje nemen op een Hobbybeurs. Op beurzen kom je echt van alles tegen, soms ook artikelen die anders bijna niet te krijgen zijn. Nadeel: je betaalt al snel €6,- tot €8,- entreekosten. En sommige hobbybeurzen zijn vreselijk oubollig en vooral gericht op oudere dames. Even goed opletten dus.

Verder zijn er ook een aantal webwinkels die snail mail artikelen verkopen. Zo heeft Passion 2 Create zelf een klein assortiment kawaii schrijfwaren in haar blogshop. Ik deed rondvraag naar leuke webshops, en onder andere Winkel van Papier, Postpapier enzo, Oktoberdots en Studio Stationery werden genoemd door forumleden en Twittervolgers.

Postzegels kun je op verschillende plaatsen kopen. Bij het postkantoor of een servicepunt van PostNL, maar ook via internet kun je postzegels kopen. Op de website van CollectClub (onderdeel van PostNL) kun je allerlei soorten postzegels vinden, ook bijzondere uitgaven. Je kunt hier zelfs postzegels laten maken met daarop jouw eigen foto. Zo heb ik eens een paar velletjes zegels met daarop een foto van Ruben laten afdrukken. Een andere optie is Postzegelsmetkorting. Hier kun je Guldenpostzegels bestellen. Je krijgt dan leuke combinaties opgestuurd, het wijst zich vanzelf hoe het allemaal werkt.

Tot slot zou je eens kunnen overwegen om oproepjes te plaatsen op forums, waar je lid van bent. Op ons forum is een speciaal verkoophoekje, waar er gelegenheid is tot het plaatsen van advertenties. En ben je geen forumtype, dan kun je altijd nog een bezoekje aan de Kringloopwinkel of een rommelmarkt brengen. Ook Marktplaats of eBay zijn leuke plaatsen om spulletjes te scoren. Wie weet wat het oplevert!

En dan, op zoek naar leuke penvriendinnen!
Je hebt je spulletjes gekocht, de postzegels zijn besteld en je rolletjes decotape kijken je smekend aan: het wordt tijd om wat leuke penvriendinnen (of penvrienden) te gaan zoeken. De vraag is alleen, waar kun je die vinden? Ik zal eens een lijstje maken met wat leuke tips.

 • Op ons eigen forum hebben we een snail mail prikbord, waar forumleden een oproepje kunnen plaatsen.
 • Op het Postcrossing forum is een Internationaal penpal prikbord. Op het Nederlandse prikbord worden veel swaps etc. georganiseerd.
 • Op Swap-bot kun je leuke swap projecten met elkaar houden. Internationale website.

Heb je eenmaal één of meerdere penvriendinnen gevonden, dan kan het schrijven beginnen. Heb je meerdere penvriendinnen? Zorg er dan voor dat je een lijstje hebt, waarop je bijhoudt wanneer je een brief ontvangen of verzonden hebt. Anders raak je na een poosje helemaal het overzicht kwijt. En merk je, dat er eigenlijk toch geen klik tussen jou en je pennemaatje is? Dat kan gebeuren. Geef dit dan gewoon eerlijk aan. Niks is frustrerender dan maanden op een brief wachten, en dan gegeven moment tot de conclusie moeten komen dat de penvriendschap er blijkbaar toch op zit. Persoonlijk vind ik, dat je dan beter eerlijk kunt aangeven dat je het niet meer zo ziet zitten.

Nou, tot zover dit artikel boordevol met leuke tips. Ik wens je veel plezier met je nieuwe penvriend(inn)en. Heb je nog een leuke tip wat betreft webshops of…? Deel ze gerust in de comments, ik ben er wel benieuwd naar!

7 Responses

 1. Dionne

  Houd er rekening mee dat de gulden postzegels binnenkort niet meer geldig zijn. Tot en met oktober 2013 kun je deze nog gebruiken, maar daarna (dus vanaf 1 november) niet meer.

 2. Bianca

  Heel erg leuk al die tips.
  Wil iemand mijn penvriendinnetje worden.
  Mail mij je adres en ik stuur je een leuk kaartje/briefje met een eigen crea erbij.
  Doe aan postcrossing maar dit lijkt me veel leuker. Een kaartje ontvangen met een verassing erbij.
  Ik hou met mijn mailbox in de gaten of er iemand reageert.
  Gezellig groetjes bianca

  • Sandy

   Hoi Bianca,
   Misschien is het voor jou wel leuk om lid te worden van ons forum. Daar zitten nog veel meer snail mailers en kun je oproepjes plaatsen, meedoen aan activiteiten en dergelijke. Je kunt ons forum bereiken via http://www.passion2create.nl/forum
   Groetjes!

 3. Astrid

  Mijn eerste reactie toen ik de titel las was ´snail mailen, hoe kom je er vanaf? :)´ Mijn postverslaving is zo erg dat ik een slechte dag heb als ik niet tenminste 1 kaartje in de brievenbus vind, haha! Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.