Review: Tangle schatten – kleurboek voor volwassenen

Ontzettend verbaasd was ik toen Sandy mij uitkoos om haar te helpen bij het reviewen van kleurboeken. Natuurlijk was ik ook heel blij! Ik kleur erg graag, maar vind het nog leuker als het een doel heeft, zoals bijvoorbeeld het kleuren van een kaart om aan iemand te geven of zoals in dit geval het schrijven van een review.

tangle schatten

Het eerste boek dat ik van Sandy mocht ontvangen, heeft de titel ‘Tangle Schatten’, de platen zijn getekend door Jane Monk en het kleurboek wordt uitgegeven door BBNC Uitgevers. In het boek staan 52 kleurplaten, die veelal tekeningen bevatten met dingen uit de natuur die zijn ingevuld met Zentangle-patronen.

Iets dat mij meteen opviel, is de dikte van het boek. Het is net iets dikker dan een standaard kleurboek. Dit komt doordat alle bladzijdes enkelzijdig zijn bedrukt en omdat het boek ook nog kleurschema’s en technieken bevat. Dit is vrij uniek en ik vind het een leuke en nuttige toevoeging.

tangle schatten kleurboek

Aan het begin van Tangle Schatten staan zes dubbelzijdig bedrukte pagina’s met uitleg en aan het einde zijn dit er drie. De uitleg voorafgaand aan de tekeningen, gaat over manieren van kleuren, verschillende technieken en materialen. Aan het einde van het boek kun je zelf hiermee aan de slag.

De kleurplaten zijn met de hand getekend en dit is heel duidelijk te zien. Waar bijvoorbeeld Johanna Basford haar tekeningen digitaal bewerkt, is dat hier niet het geval. De platen lijken gescand en daardoor zijn er hier en daar kleine puntjes te zien.

tangle schatten kleurplaten

In het begin moest ik wel wennen aan de stijl van Jane Monk. Ik teken zelf ook en ben dan heel precies met het laten aansluiten van lijnen. De kleurplaten in dit boek zijn iets ‘slordiger’, maar uiteindelijk geeft dit een prachtig resultaat en lijkt het alsof je de plaat eerst zelf hebt getekend.

De variatie aan platen is groot, van gedetailleerd tot iets grover. Er zitten veel platen met bloemen in het boek en wat mij opvalt, is dat de platen die op elkaar lijken bijna allemaal achter elkaar staan. Het lijkt op die manier alsof het boek is verdeeld in een aantal thema’s.

Een heel groot voordeel van dit kleurboek is dat je de platen eruit kunt halen, ze zijn allemaal geperforeerd. Ik vind dit echt heel fijn en een groot pluspunt. Ik heb niet eens geprobeerd om te kleuren terwijl de kleurplaat nog in het boek zat, ik heb hem er meteen uitgehaald

Gekleurd heb ik met Stabilo-stiften, zowel de 68 als de 88. De fijne punt van de Stabilo 88 kleurt niet fijn op het papier, het lijkt alsof de punt een beetje blijft hangen, terwijl het papier toch heel glad is. Wel drogen de kleuren erg mooi op. De Stabilo 68 stiften werken prima.

Naast de stiften heb ik mijn Bruynzeel kleurpotloden gebruikt. Ik heb een doos van 45 kleurpotloden (die met de schildpad erop). Ik druk altijd vrij hard als ik met kleurpotloden kleur, maar in dit geval is dit ook nodig, want het lijkt alsof er weinig kleur op het papier blijft zitten omdat het zo glad is.

Op de voorkant van Tangle Schatten staat dat de tekeningen kunnen worden ingekleurd met viltstift, marker en potlood. Ik heb zelf geen markers, maar aan de achterkant drukken de donkere kleuren stift best wel door. Ik denk dat het papier aan de dunne kant is voor markers.

kleurplaat irene scholl tangle schatten

Ongeveer vijf uur ben ik bezig geweest met het kleuren van de plaat die ik had uitgekozen. In het begin vond ik het moeilijk om kleuren te kiezen, omdat er vanalles te zien is op de tekening. Maar toen ik eenmaal bezig was, ging het eigenlijk vanzelf en heb ik veel plezier gehad.

In de cirkels heb ik geprobeerd een soort edelsteen-effect te bereiken. De laatste tijd zie ik online vaker tutorials voorbij komen en ik wilde dit graag eens proberen. Ik ben niet helemaal tevreden met het resultaat, maar voor de eerste keer kan het er wel mee door.

Tangle Schatten is een mooi uitgegeven en gevarieerd boek. De tips en technieken zijn goed bruikbaar tijdens het kleuren en geven je nieuwe inspiratie. Je moet wel houden van met de hand getekende platen, maar ik weet zeker dat het resultaat prachtig is!

Productinformatie

Uitgever: BBNC Uitgevers
ISBN: 9789045319650
Omvang: 128 pagina’s
Formaat: 21,9 x 25,4 cm
Gewicht: 537 gram
Uitvoering: paperback
Prijs: €12,50

Dit kleurboek voor volwassenen is onder andere te koop bij Alles voor Kleuren.

Deze recensie is geschreven door Irene Scholl.

2 Responses

  1. Alice

    Die kleurplaat is echt super goed gelukt! Ik vind zelf die edelstenen echt super gelukt. Je schrijft ook lekker uitgebreid en heb de platen getest op meerdere soorten stiften en kleurpotloden. Echt heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
:yup :kiss :santa :teehee :no :loveit :hellooo :sad :goodie :laptop :lovekiss :cheer :tongue more »

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.