
Ik heb begin van dit jaar dus ook een héérlijk ijsrecept geprobeerd en ben van plan om er nog véé meer uit te proberen! Wie maakt er nog meer zelf ijs?

Recept blueberry marhmallow
250 ml slagroom
500 ml volle melk
397 gr gecondenseerde melk
2 theelepels vanille aroma
300 gr blauw bessen
mini-marshmallows naar eigen inzicht
1 reep witte chocolade
blauwe kleurstof (optioneel)
De basis begint natuurlijk bij het mengen van de slagroom, volle melk, gecondenseerde melk en vanille aroma. Zorg dat alles goed gemengd is tot een gladde vloeistof. De gecondenseerde melk wil wel eens wat moeite kosten soms. Gebruik een mixer of een sapcentrifuge om de blauwe bessen te pureren. Houdt een paar blauw bessen opzij voor de garnering. Doe de sap en de gepureerde restjes van de blauwe bessen bij het mengsel in en gebruik eventueel een paar druppels blauwe kleurstof en mix het goed tot het mengsel op kleur komt.
Zet een laag pannetje op het fornuis op laag vuur. Breek de witte chocolade in kleine stukjes zodat het makkelijk smelt. Witte chocolade gaat brokkelen en wordt hard wanneer het te warm wordt, dus je kunt het eventueel ook au bain-marie smelten als je dat makkelijker vindt. Giet iets meer dan de helft in het mengsel en meng het opnieuw. De andere helft kun je laten afkoelen, dit gaan we later nog een keer smelten en gebruiken. De chocolade wat je nu in het mengsel giet, zal snel gaan stollen. Zorg dat je goed over de bodem heen gaat tijdens het mengen, want zo ontstaan je chocoladestukjes in het ijs. Wanneer je het hebt gemengd en je voelt de chocolade niet meer stollen op de bodem, kan het mengsel in de ijsmachine. Doe de mini marshmallows er bovenop. Deze worden door de machine door het ijs gemengd wanneer het bevriest.
Als je geen ijsmachine hebt, kun je de gebruikte kom in de vriezer zetten. Zorg dat je voldoende tijd hebt om het ijs in te vriezen, want je kunt dan het beste elk uur het mengsel omscheppen en mengen, zodat het ijs lekker luchtig en schepbaar blijft. Na ca. 6 tot 8 uur zal je ijs dan klaar zijn. Met de ijsmachine is het na ongeveer 1 uur klaar om in de vriezer verder te bevriezen.
Als het ijs klaar is, smelt je de overgebleven witte chocolade opnieuw. Hier gaan we rolletjes mee maken. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt, zodat je een mooi gladde vloeibare chocolade krijgt. Giet het vervolgens op een schaal en zet het ca. 20 minuten weg in de koelkast om te stollen. Je hebt dan een mooi plakaat chocolade. Neem een taartstrijker en plaats deze langs de rand van de chocolade op de schaal en druk het chocolade omhoog. Als je een beetje oefent, kun je hier hele mooie rolletjes mee maken. Bewaar de rolletjes in de koelkast tot gebruik. Als je liever chocoladevlokken hebt in plaats van rolletjes, kun je dat op dezelfde manier doen en de rolletjes fijner knijpen.
Garnering
Om het ijs mooi op te dienen pak je twee bollen van het schepijs en plaats deze op het midden van een bord. Leg een chocoladerolletje bovenop het ijs. Leg vervolgens de blauwe bessen op een speelse manier op het bord. Klaar om te serveren en eet smakelijk!
