Boekrecensie: De Sprookjesverteller, Antonia Michaelis

Gebruikersavatar
Freya
Blogger & Recensent
Berichten: 1177
Lid geworden op: 21 mar 2019, 09:15
Locatie: Noord-Brabant
Contacteer:

Boekrecensie: De Sprookjesverteller, Antonia Michaelis

Bericht door Freya »

Onderstaande recensie publiceerde ik op 9 maart 2017 op het voormalige Passion2 Create blog.


Enkele weken terug heb ik me bij Hebban aangemeld bij één van hun leesclubs, namelijk die van De sprookjesverteller. Een Hebban leesclub is een groepje van 15 mensen, welke allemaal een boek toegestuurd krijgen. Allemaal lezen en beoordelen zij dit boek. Dit doen ze op een leesclub pagina, welke je kunt vergelijken met een forum: je kunt er onderling vanalles bespreken. De leesclub van De sprookjesverteller kun je hier terugvinden. Vandaag mijn recensie van deze Young Adult thriller.

de-sprookjesverteller-antonia-michaelis.jpg

Wat zegt uitgeverij Lemniscaat over dit boek?
Abel is een jongen waar je het beste met een grote boog omheen kunt lopen: asociaal, een spijbelaar en een drugsdealer. Anna is dan ook heel verbaasd als ze hem op een dag aan zijn zusje een prachtig sprookje hoort vertellen. Anna wordt op slag verliefd op deze mysterieuze jongen die twee kanten lijkt te hebben, én ze wordt gevangen door het sprookje dat Abel vertelt. Maar de vertelling wordt steeds zwarter – en als er doden in het verhaal vallen, duikt ook in de werkelijkheid het eerste lijk op… Wat is er waar van het sprookje en wie is Abel echt?
Eerste indruk.
Allereerst is het handig om te weten dat dit verhaal zich in Duitsland afspeelt. Je komt hier en daar dan ook enkele Duitse termen en namen tegen en het boek, geschreven door Antonia Michaelis, is dan ook vanuit het Duits vertaald. Dat vind ik wel leuk, het is weer eens wat anders dan een verhaal wat zich in Amerika afspeelt.

Voor me ligt een behoorlijk dik boek. Dikker dan ik van tevoren had verwacht. Ik heb mijn recensie-exemplaar samen met enkele andere folders, een boeklegger en andere materialen ontvangen. Super leuk! Het boek ziet er netjes uit en heeft een opvallende kaft: enerzijds heel vrolijk door de vrolijke, bijna kinderlijke tekeningetjes. Anderzijds doen de bloeddruppels al vermoeden dat dit geen vrolijk sprookje gaat zijn. Mede daardoor heb ik me ook opgegeven voor deze leesclub: ik heb een zwak voor thrillers en ben sinds een jaar ook fan van Young Adult boeken.

de-sprookjesverteller-lemniscaat.jpg

Het verhaal
En dan het verhaal zelf. Hij begint met een proloog, welke ik een tikkeltje wazig vind. Maar al snel merk ik dat ik steeds meer ga lezen. Normaal gesproken lees ik op een avond enkele bladzijden, maar tegen de tijd dat ik halverwege ben lees ik 40 pagina’s per avond. Het verhaal sleept me mee, ik wel per sé weten hoe dat dit sprookje af gaat lopen. Wie is Abel Tannatek eigenlijk? En waarom neemt hij zijn jongere zusje zó hard in bescherming tegen alles en iedereen? We komen er op het einde achter, welke ik uiteraard niet ga verklappen. Het verhaal begint rustig, maar naarmate je doorleest gebeuren er steeds meer spannende, zelfs bizarre en nare dingen. Zo lees ik onder andere over drugs, eenzaamheid en verliefdheid. De spanning tussen Anna en Abel is echt voelbaar. De personages vind ik goed uitgewerkt, wel had ik het fijner gevonden als ze nóg wat dieper waren uitgewerkt. Enkele personages worden wat minder diep uitgewerkt terwijl ze toch best veel in het verhaal voorkomen. Gelukkig is het ook weer niet zo weinig dat het stoort. Verder vond ik het wel mooi om te zien hoe dat de personages zich gedurende het verhaal ontwikkelen. Abel Tannatek, de gesloten jongen die alles en iedereen op afstand houdt, leert om te vertrouwen. En Anna, het naïeve meisje wat wijs maar o zo goedgelovig is, leert om naar haar gevoel te luisteren. En ze leert de betekenis van het woord ‘vergeven’.

Antonia Michaelis heeft een bijzondere manier van schrijven. Ik zou bijna zeggen, dat het verhaal wat literair of poëtisch is. Wat ook opvalt: Anna spreekt haar ouders aan met hun voornamen: Magnus en Linda. Ze spreekt hen nooit aan met papa/paps, mama/mams. Dat was wel even wennen, moet ik zeggen. Het verhaal zelf is verder mooi, goed uitgewerkt. Ik merk dat ik er al snel in blijf plakken en alles gedetailleerd voor me zie. Dat vind ik fijn, dan kan ik me namelijk het best in een verhaal inleven. Wel is het verhaal op een enkel punt nogal heftig. Ik kan me voorstellen dat het voor jongeren, waar dit boek voor geschreven is, best even pittig zal zijn. Mooi detail: in het verhaal zit hier en daar iets van muziek verwerkt, songteksten van Leonard Cohen, bijvoorbeeld. Daar hou ik wel van!

Net als bij andere YA boeken zie ik ook in dit boek een aantal duidelijke thema’s terug die echt voor jongvolwassenen zijn: familie, relaties, volwassen worden, (de eerste keer) seks, je eigen identiteit ontdekken, school en het wel of niet populair zijn. Hierdoor zullen veel jongeren iets van zichzelf herkennen tijdens het lezen.

Conclusie.
De sprookjesverteller heb ik als een spannend boek ervaren wat eventjes op gang moest komen. Maar toen ik er eenmaal in zat, zat ik er ook echt goed in. Ik vond het verhaal mooi geschreven en de personages waren voldoende uitgewerkt. Door de manier van schrijven en de locatie voelde dit boek net een beetje anders, en dat vond ik leuk. De boodschap (vooroordelen, geloof niet alles wat je ziet of hoort) is goed doorgekomen. Hou je van de combinatie thriller en Young Adult? Dan denk ik dat dit boek wel wat voor jou is.

Productinformatie.
Auteur: Antonia Michaelis
Taal: Nederlands
Vertaald door: Merel de Vink
Pagina’s 366
Gewicht: 535,00 gram
ISBN10: 9047704355
ISBN13: 9789047704355
Prijs: €19,95

De sprookjesverteller is onder andere te koop bij Bol.com.

boek-de-sprookjesverteller-hebban.jpg
I know this room, I’ve walked this floor
I used to live alone before I knew you
I’ve seen your flag on the marble arch
Love is not a victory march
It’s a cold and it’s a broken Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah


~Leonard CohenPlaats reactie