Het Nederlands rechtssysteem/strafrecht

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Freya
Blogger & Recensent
Berichten: 798
Lid geworden op: 21 mar 2019, 09:15
Locatie: Noord-Brabant
Contacteer:

Het Nederlands rechtssysteem/strafrecht

Bericht door Freya »

Een discussie die ik zo ongeveer op elke verjaardag wel een keer tegenkom: het Nederlands rechtssysteem. Oftewel, de straffen die je krijgt opgelegd bij het begaan van een fout/misdaad. Steeds vaker merk ik dat er mensen zijn die de straffen in Nederland niet goed vinden. Of die vinden dat ze te laag zijn. Ik kan me nog herinneren dat mensen de straffen vroeger wel pittig vonden, tegenwoordig lijken straffen juist veel te laag. Zeker in het geval van moord of seksueel misbruik. Wat is jouw mening hierover?

Meer info:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Strafrecht
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie- ... -Nederland
https://wetenschap.infonu.nl/recht-en-w ... rland.htmlGebruikersavatar
karinD
Moderator
Berichten: 678
Lid geworden op: 21 mar 2019, 19:21
Locatie: het mooie Groene Hart

Re: Het Nederlands rechtssysteem/strafrecht

Bericht door karinD »

Ik vind in veel gevallen de straffen veel te laag. Zeker in de beide gevallen die jij noemt, moord en sexueel misbruik, zijn de daders redelijk snel weer vrij. Moord wordt bijna nooit berecht als moord maar vaak als doodslag of nog minder zwaar, dood door schuld. De slachtoffers, en in het geval van moord de nabestaanden, hebben levenslang. Die komen er nooit meer overheen. Dus, dat soort straffen mogen van mij veel zwaarder.


Do what you love and love what you do

MusEnSus
Actief forumlid
Berichten: 180
Lid geworden op: 24 mar 2019, 22:36

Re: Het Nederlands rechtssysteem/strafrecht

Bericht door MusEnSus »

Ik vrees dat ik ze ook te laag vind. Mede doordat het systeem faalt om opvolging van straffen in het oog te houden. Mensen die begeleiding nodig hebben, worden alleen terug in de maatschappij gekeild. Of mensen die een recidivistisch karakter hebben, komen er mee weg omdat ze een dure advocaat kunnen betalen (betaald met hun louche praktijken).
Ik geloof zelf ook niet erg in de wet. Ik denk dat je erg geluk moet hebben om er nooit mee te maken te hebben. Gisteren in het nieuws in België: vrouwelijk jurylid laat zich op sociale media uit over straf die moordenaar heeft gekregen (vindt de straf te licht, zeker tegenover de familie van het slachtoffer. Heeft het over dat ze de dat niet verkocht kreeg en heeft moeten "zakken" tijdens de besprekingen om tot een unanieme strafeis te komen.). Resultaat: het proces moet mogelijk overnieuw gedaan worden als dat toegestaan wordt en het jurylid moet mogelijks zelf twee jaar naar de cel. Ja, dat jurylid had zich écht niet zo mogen uitlaten.
Maar... Is dat nu echt niet de wereld op zijn kop? Iemand die kritiek heeft op een te lichte straf voor moord die zelf de cel in moet en de moordenaar die daardoor mogelijks vrij komt?Gebruikersavatar
Freya
Blogger & Recensent
Berichten: 798
Lid geworden op: 21 mar 2019, 09:15
Locatie: Noord-Brabant
Contacteer:

Re: Het Nederlands rechtssysteem/strafrecht

Bericht door Freya »

Ik kan me goed vinden in jullie reacties. Ook ik ben van mening dat het strafrecht aangepast zou moeten worden. Noem een dronken Pool die een opa, oma en kleinkind doodrijdt en vervolgens een lachwekkend lage straf krijgt. Of een man die voor járenlang seksueel misbruik van meerdere kinderen amper 2 jaar de bak in hoeft. Dat vind ik dus echt verschrikkelijk! Ik moet er wel bij zeggen, ik kan dus heel erg slecht tegen onrecht. Maar als ik me al probeer voor te stellen hoe slachtoffers of nabestaanden zich voelen als er zo'n straf wordt uitgesproken dan kan ik al helemaal kwaad worden. Dat moet toch als een messteek in de rug voelen voor die mensen? Ik kan daar echt met de pet niet bij...Plaats reactie